field-1246620_1920

LLTB denkt mee in bestrijding wateroverlast Meerssen en Oirsbeek

15-02-2018

De LLTB heeft afgelopen donderdag een intentieverklaring bestrijding wateroverlast getekend. Afspraak is om te kijken of extra maatregelen mogelijk zijn om de wateroverlast voor de inwoners van de kernen Oirsbeek en Meerssen in Limburg aan te pakken.

Ook de Provincie Limburg, het Waterschap Limburg, de betrokken gemeenten en terreinbeheerders hebben ervoor getekend dat zij maatregelen willen onderzoeken en zo mogelijk treffen.

Het Waterschap Limburg heeft geïnventariseerd waar in Zuid-Limburg wateroverlast optreedt, waarbij ook rekening wordt gehouden met klimaatverandering. Dat leidt tot een vijftigtal knelpunten in kernen. Ambitie is dat in het bebouwd gebied maar eens in de 100 jaar overlast optreedt. In de twee gebieden start het waterschap nu een pilot.

LLTB-portefeuillehouder Water Jan Veltmans en LLTB-regiovoorzitter Jos Brands lichten toe dat ondertekening niet zonder slag of stoot is gegaan. De ambities zijn hoog en de vraag is of die kunnen worden gehaald.

Jan Veltmans: ‘Natuurlijk wil de landbouw meedenken. Maar we willen niet worden gehouden aan onmogelijke opgaven. Voor ons was dan ook belangrijk dat het Dagelijks Bestuur van het Waterschap heeft toegezegd dat alleen haalbare en betaalbare maatregelen verder worden bekeken en dat maatwerk wordt geleverd.

Het LLTB-standpunt is dat als er extra kosten zijn voor onze sector, die via blauwgroene diensten moeten worden betaald.’

Jos Brands vult aan: ‘Laten we niet vergeten dat de landbouw al veel heeft gedaan om wateroverlast te beperken.

Denk aan het effect van niet-kerende grondbewerking en vanggewassen. Voor ons is heel belangrijk dat de andere partijen ook hun verantwoordelijkheid nemen; het waterschap zelf, maar ook de gemeentes en terreinbeheerders. Die moeten nu ook in actie komen.’

Veltmans en Brands vertellen dat in overleg met het Waterschap ook het onderlinge vertrouwen uitgebreid aan bod is gekomen, omdat de ervaringen uit het verleden niet altijd positief waren.

Het waterschap heeft gezegd dat deze herstel van het vertrouwen belangrijk vindt. De waterschapsbestuurders hebben aangegeven dat zij zich realiseren dat doelen niet zonder draagvlak en inzet van de landbouwsector kunnen worden gehaald.

Tenslotte Jan Veltmans: ‘De komende tijd zal uitwijzen wat mogelijk en haalbaar is. Zodra het concreet wordt zullen we leden daarover informeren. Zonder draagvlak bij de leden kunnen we als LLTB natuurlijk geen afspraken maken.’

3576364365_558ac53e8f_o

Pagina delen