field-1246620_1920

Samen Zuiver - Zuiveringsplicht tuinbouw onder glas en in permanente tunnels

3 okt 2017

Zuivering van lozingswater is per 1 januari 2018 wettelijk verplicht voor bedrijven met glastuinbouw en permanente tunnels. Waterschap Limburg, LLTB en LTO Glaskracht Nederland hebben u hierover de afgelopen twee jaar regelmatig geïnformeerd onder het project Samen Zuiver.

De deadline van 1 januari komt al snel dichterbij; bent u er al klaar voor? Onderstaand zetten we één en ander nogmaals voor u op een rij. Graag horen we ook terug welke maatregelen u gaat nemen of heeft genomen. Daartoe vragen wij u te reageren op de mini-enquête. Als u ons inzicht geeft in wat uw vragen en knelpunten zijn, kunnen wij, LLTB, Waterschap Limburg en LTO Glaskracht Nederland u beter van dienst zijn met informatie en activiteiten. 

Klik hier voor uw reactie : Zuiveringsplicht 1 januari 2018 Hoe staat u ervoor? We behandelen uw antwoorden vertrouwelijk, tenzij u anders vermeldt.

Zuiveringsplicht in het kort

Het voorschrift is dat de uit glastuinbouw afkomstige restwaterstromen met een rendement van 95% op gewasbeschermingsmiddelen gezuiverd moeten worden voordat ze geloosd worden op riool en/of oppervlaktewater. Het gaat om afvalwaterstromen die (resten van) gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten; met name drainwater bij substraatteelt, drainagewater bij grondgebonden teelt en terugspoelwater van filters indien hiervoor drain of drainagewater wordt gebruikt. De zuiveringsplicht geldt voor álle teelten onder glas en in permanente tunnels, gespecialiseerd en ondersteunend glas, ongeacht sector, schaalgrootte, gewas of teeltsysteem.

Waarom is zuiveren belangrijk?

Uit monitoring is gebleken dat oppervlaktewater teveel gewasbeschermingsmiddelen afkomstig uit glastuinbouw bevat. De waterkwaliteit moet verbeteren door normoverschrijdingen snel en drastisch te verminderen. Zo niet, komt de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in gevaar. Bedrijfsleven en overheden hebben daarom de zuiveringsplicht afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord Waterzuivering Glastuinbouw. Voldoen aan de zuiveringsplicht is dus én in uw eigen belang als glastuinders én in het belang van het milieu en de leefomgeving.

Vier oplossingsrichtingen

Afhankelijk van de mogelijkheden (inrichting, teelt, uitgangswater) kunt u uw eigen oplossingsrichting bepalen.

(1) Aantoonbare nul-lozing De eerste optie is geen waterstromen te lozen die gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten. Dat kan door te telen met een volledig gesloten watersysteem, de waterstromen binnen te houden, 100% te recirculeren en/of te hergebruiken. Als u niet loost, is de aanschaf van een zuiveringsinstallatie niet nodig. Als u hiervoor kiest, zult u zélf actie moeten nemen om naar bevoegd gezag aan te tonen dat u niet loost. Hiervoor is de ‘aanpak aantonen nul-lozing’ opgesteld. Als u voor deze route kiest, start dan op tijd en neem vooral ook in een vroeg stadium contact op met Waterschap Limburg.

(2) Plaatsen individuele waterzuiveringsinstallatie Een logische manier om te voldoen aan de waterzuiveringsplicht is het plaatsen van een  waterzuiveringsinstallatie op uw bedrijf. Inmiddels zijn diverse installaties goedgekeurd en opgenomen op de BZG-lijst. Welke installatie bij uw situatie past is afhankelijk van de benodigde capaciteit en op welke wijze u de installatie in uw intern watersysteem toepast. Er zijn installaties die tevens als ontsmetter inzetbaar zijn.

(3) Mobiele zuivering In geval dat u verregaand recirculeert, (aantoonbare) nul-lozing net niet haalbaar is en/of u een zeer geringe hoeveelheid te zuiveren water loost, kan een mobiele oplossing een passende optie zijn. U kunt een goedgekeurde mobiele zuivering inschakelen wanneer er geloosd moet worden of het te lozen water afvoeren naar een erkende zuiveringsinstallatie. Mobiele zuivering kan ook een tijdelijke oplossing zijn als u nog geen definitieve keuze voor een zuiveringsinstallatie heeft gemaakt. Voldoende buffervoorziening en een heldere registratie zijn belangrijke aandachtspunten.

(4) Deelnemen aan collectieve zuivering De vierde oplossingsrichting is de collectieve aanpak, waarbij twee of meer bedrijven gezamenlijk de zuiveringsplicht invullen. Deze optie is niet van toepassing in het werkgebied van Waterschap Limburg, omdat er geen zuiveringscollectieven zijn gerealiseerd.

Welke oplossing kiezen?

Essentieel is helder te hebben hoe het watersysteem op uw bedrijf in elkaar zit en welke waterstromen op uw bedrijf geloosd worden (bewust of onbewust via lekkages). Heeft u voldoende in beeld wanneer en hoeveel water er geloosd wordt en waarom er eigenlijk geloosd wordt? Is het zinvol en mogelijk om lozingen te beperken? Welke oplossing past op uw bedrijf? Er zijn verschillende waterstromentools om u daarbij te helpen en via websites (hieronder) kunt u zich informeren. Ook bieden diverse adviseurs diensten aan om u te ondersteunen bij het bepalen van een passende oplossing.

Welke oplossing u ook kiest; uiteindelijk is het goed om u ervan te verzekeren dat de gekozen oplossing, ook daadwerkelijk bijdraagt aan het achterliggende doel van de waterzuiveringsplicht, namelijk het verbeteren van de lokale waterkwaliteit en daarmee het behouden van het pakket toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.

Meer informatie en handige links:

Het gewijzigde Activiteitenbesluit milieubeheer, Staatscourant 14 juli 2017 Nieuwsbericht Ministerie van Infrastructuur & Milieu, 14 juli 2017

www.glastuinbouwwaterproof.nl www.kaswaterweter.nl www.glastuinbouwmodellen.wur.nl/waterstromen/ Helpdesk water www.ltoglaskrachtnederland.nl/water-omgeving/ Terugkijken online spreekuren water LTO Glaskracht Nederland

Downloads

3576364365_558ac53e8f_o

Pagina delen