field-1246620_1920

Gemiste uitkering zwangerschap periode 2004 – 2008

20-07-2017

Vrouwelijke ondernemers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren hadden geen recht op een zwangerschapsuitkering. Op 28 juli doet de rechter uitspraak in een beroepszaak om deze vrouwen alsnog een uitkering te verstrekken.

Tot de datum van de uitspraak is er geen mogelijkheid om de uitkering aan te vragen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft besloten om nieuwe aanvragen niet in behandeling te nemen tot de uitspraak in het hoger beroep is gedaan.

Als de uitspraak positief uitvalt voor de vrouwelijke ondernemer(s) en het UWV inderdaad een uitkering (of schadevergoeding) zou moeten verstrekken, dan krijgen alle vrouwen die tussen 1 augustus 2004 en 4 juni 2008 als zelfstandig ondernemer (of als meewerkende echtgenote) zijn bevallen van het UWV een redelijke termijn om een aanvraag in te dienen. Wie nog geen uitkering heeft aangevraagd hoeft dat dus nu nog niet te doen.

Wel is het goed om te zorgen dat eventueel benodigde gegevens niet verloren gaan. De uitkering was destijds gerelateerd aan het verdiende inkomen in het aan uw zwangerschap/bevalling voorafgaande belastingjaar (met een maximum van het wettelijk minimumloon). Mocht u zelf niet meer over uw administratie van toen beschikken, weet dan dat de belastingdienst uw aangifte- en aanslag gegevens 10 jaar bewaart. Deze kunt u (laten) opvragen.

Meer informatie volgt na de uitspraak.

Zwanger

Pagina delen