field-1246620_1920

Aanpak knelpunten Vlootbeek, Pepinusbeek en Putbeek

25-07-2017

In navolging van de wateroverlast van juni 2016, is afgesproken met gemeente en Waterschap Limburg om de knelpunten van de Vlootbeek, Pepinusbeek en Putbeek en haar zijtakken in kaart te brengen. Hiertoe heeft een beekschouw met het Waterschap Limburg en de LLTB plaatsgevonden op 17 juli.

Belangrijke eerste conclusie is dat structurele samenwerking tussen de land- en tuinbouw, het waterschap, gemeenten en terreinbeheerders op gang moet komen. Partijen moeten begrip voor elkaars positie hebben en komen tot een goede burenrelatie. Hiervoor wordt in het najaar een bijeenkomst georganiseerd als start van gebiedsproces over optimalisatie van het waterbeheer en daarmee het perspectief van het gebied als geheel.

Uit inventarisatie is gebleken dat de beekbodems hoger liggen dan afgesproken. Volgend overleg wordt daarom dieper ingegaan op het onderhoud, waaronder de maaikalender.

Verder wil men bekijken hoe grondwaterstanden sturend zouden kunnen zijn voor onderhoud. Als het gebied in het voorjaar te nat is, kan dan preventief onderhoud plaats kunnen vinden om risico's voor de land- en tuinbouw te verkleinen.

Daarnaast wordt gedacht aan een soort beekwacht die middels een applicatie direct in contact staat met het waterschap.

Knelpunten in bovenstaand stroomgebied kunnen worden gemeld bij John Tobben j.tobben@waterschaplimburg.nl van Waterschap Limburg.

vlootbeek-pepinusbeek-putbeek

vlootbeek-pepinusbeek-putbeek

Pagina delen