field-1246620_1920

Voorzitter LLTB-regio Midden-Limburg bekend

06-06-2017

Fruitteler en varkenshouder Giel van Herten uit Grathem is voorgedragen als eerste voorzitter van de LLTB-regio Midden-Limburg. Op dit moment is Van Herten voorzitter van de LLTB-afdeling De Winning Limburg.

Op 1 januari 2018 gaan de afdelingsactiviteiten over naar drie regionale besturen: LLTB Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Hiermee wordt de LLTB nog slagvaardiger en kunnen dossiers nog meer integraal en gemeentegrensoverschrijdend worden opgepakt.

Eind dit jaar zal de Algemene Ledenvergadering van de LLTB-regio Midden-Limburg de voordracht van Van Herten nog moeten bekrachtigen.

Regionale oplossingen

“Veel dossiers spelen niet alleen in slechts één enkele gemeente”, zegt Léon Faassen, voorzitter van het LLTB-hoofdbestuur. “Denk aan de huisvesting van arbeidsmigranten, water, criminaliteit in het buitengebied, toerismebelasting, veilig landbouwverkeer en andere ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Het is zaak meer over de gemeentegrens te kijken en te zoeken naar regionale oplossingsrichtingen.”

Meer impact

Het aantal boeren en tuinders is de afgelopen decennia behoorlijk afgenomen. Aan die ontwikkeling komt voorlopig geen einde. Volgens Faassen betekent dat niet dat de agrarische sector minder van belang wordt voor Limburg. “Sterker nog, de toegevoegde waarde van boeren en tuinders op de samenleving blijft onverminderd groot. Er zijn dan wel minder boeren en tuinders, maar de toegevoegde waarde op de economie, werkgelegenheid, innovatie, duurzaamheidsontwikkelingen en natuur blijft enorm. Zeker in Limburg, waar we een zeer diverse samenstelling aan agrarische sectoren kennen.”

Efficiency

Het teruglopende aantal agrarische ondernemers heeft logischerwijs ook een uitwerking op het ledenbestand van de LLTB. “Onze vereniging is groot geworden door zich aan te blijven passen aan de tijd waarin we leven”, aldus Faassen. “De trends en ontwikkelingen waar we als sector en vereniging nu mee te maken hebben, vragen om kleinere en effectieve organisaties die zorgen voor de impact waar onze leden behoefte aan hebben.” De regionalisering van de LLTB zorgt voor nieuwe kansen en heeft enkele voordelen, zegt Faassen. “Er ontstaat voor de regiovoorzitters en het bestuur meer ruimte om te besturen.”

Sterk team

De kersverse voorzitter van de LLTB-regio Midden-Limburg laat weten ontzettend veel zin te hebben in zijn nieuwe functie. Van Herten: “Het is een nieuw hoofdstuk in de lange geschiedenis van de LLTB en vast en zeker niet het laatste. De komende tijd gaan we verder gestalte geven aan de regionalisering. Ik ben er vast van overtuigd dat we voor het einde van dit jaar een sterk team bij elkaar hebben dat voor de regio Midden-Limburg de bestuurlijke kar gaat trekken.”

Giel van Herten (3)

Pagina delen