field-1246620_1920

LLTB vraagt aandacht voor consequenties verbreding A2

16 mei 2017

Rijkswaterstaat, de provincie Limburg en het Waterschap Limburg hebben de LLTB afgelopen week geïnformeerd over de consequenties van de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide. Samengevat komt het erop neer dat er 71 hectare landbouwgrond verdwijnt, twee viaducten worden opgeheven en er een ecologische verbinding wordt aangelegd.

Tevens moet de Geleenbeek - die langs de A2 loopt - worden verlegd. De planning is dat vanaf 5 september het ontwerp tracé-besluit (bestemmingsplan) ter inzage ligt. Door de aanwezige agrariërs werd aangegeven dat de druk op de grond erg hoog is en dat de overheden zo zuinig mogelijk met landbouwgrond moeten omgaan. Verder gaven zij en de LLTB aan dat samen met de overheden serieus gekeken moet worden naar compensatiemogelijkheden. Behalve compensatiegronden werd de suggestie gedaan voor een kavelruil om de landbouwstructuur te verbeteren en het gebruik en onderhoud van de groene zone langs de verbrede A2 door agrariërs.

Naast de verbreding van de A2 speelt in de regio de aanleg van het spoor bij NedCar met bijbehorende compensatie. De LLTB heeft aangegeven dat dit nu gelijk meegenomen moet worden als er wordt gesproken over verbetering van de landbouwstructuur. De LLTB-afdelingen OostMaas en Sittard e.o. vragen bij de provincie budget voor een kavelruilproject.

Wilt u meer informatie over het ontwerp tracé, klik dan hier voor de presentatie die door Rijkswaterstaat werd gegeven.

A2

Pagina delen