field-1246620_1920

Keyserbosch dolgelukkig met duofiets

11-05-2017

Eindelijk is hij er dan: de elektrische duofiets waar Thijs en Carien Boonen van Zorgboerderij klooster Keyserbosch zo lang op hebben gewacht. Dankzij financiële steun van de Edwin van der Sar Foundation, cliënten én vrijwilligers kon de fiets worden aangeschaft.

Thijs en Carien Boonen runnen de zorgboerderij in Neer sinds 2008. Ze ontvangen er dementerende senioren en cliënten met een niet-aangeboren hersenafwijking. In het prachtige monumentale pand, waar dagelijks begeleiding wordt geboden aan 15 cliënten, is volop ruimte voor allerlei activiteiten. ‘Samen koken is hiervan de belangrijkste’, vertelt Carien. ‘Iedereen doet mee, de cliënten vinden het erg leuk. Een van de cliënten is halfzijdig verlamd en zij heeft zichzelf aangeleerd om met één hand aardappels te schillen. Dat is toch geweldig?’ Het samen koken en samen eten heeft nog een andere functie. ‘Als een cliënt weinig drinkt of geen eetlust heeft, is dat vaak een teken dat er iets aan de hand is’, legt Carien uit. ‘Wij kunnen daardoor snel aan de bel trekken bij familieleden en thuiszorg.’

Naast goed eten, is beweging voor de cliënten van groot belang. Tot vorige week werd er een duofiets gehuurd bij de dorpsraad in Buggenum. Nu werd het hoog tijd voor een eigen duofiets. Het liefst een elektrische. ‘Het fijne aan de duofiets is dat er in principe maar één persoon hoeft te trappen om de fiets vooruit te krijgen. Cliënten die dus niet willen of kunnen trappen, kunnen zodoende toch mee op de fiets. Maar, probeer maar eens een fiets vooruit te krijgen als je een cliënt hebt die niet meetrapt. Dat is ondoenlijk. Daarom is de elektrische aandrijving zo belangrijk, dat maakt het duofietsen net even wat gemakkelijker en fysiek minder zwaar.’

Een elektrische duofiets is duur, die schaf je niet zomaar even aan. ‘Omdat wij een onderneming zijn, kunnen we niet – zoals bijvoorbeeld stichtingen -  gebruik maken van subsidies of andere vormen van financiële ondersteuning. Via via kwamen we met de Edwin van der Sar Foundation in aanraking.’ Deze stichting realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met hersenletsel. De stichting zet beweging in als middel om herstel van hersenfuncties te bevorderen. Per jaar sponsort de stichting 10 duofietsen, dit jaar was familie Boonen een van de gelukkigen. ‘De elektrische aandrijving hebben we zelf bekostigd. We hebben de afgelopen jaren goed gespaard. Cliënten en vrijwilligers hebben hier ook flink aan bijgedragen met allerlei acties. We zijn hier ontzettend dankbaar voor, ik kan dat niet genoeg benadrukken. Dankzij hun steun is de fiets er gekomen en kunnen we nog heel wat mooie tochtjes maken de komende jaren.’

Duofiets familie Boonen

Duofiets familie Boonen

Pagina delen

Reageren op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie

Reacties op dit bericht