field-1246620_1920

Beregeningsverbod oppervlaktewater Noord- en Midden-Limburg

29-05-2017

Agrariërs in Noord- en Midden-Limburg mogen vanaf maandag 12 uur geen oppervlaktewater meer gebruiken om hun akkers en weilanden te besproeien. Dat maakte Waterschap Limburg zaterdag bekend. Het verbod geldt niet voor de duurdere teelten, veedrenking en onttrekking uit grondwater.

Het waterpeil van de meeste beken in Noord- en Midden-Limburg is laag. Dit komt door de droogte van de afgelopen weken. Doel van het verbod is voldoende watervoorraad te behouden.

Onttrekkingsverbod

Het verbod geldt voor het onttrekken van water uit alle beken in Noord- en Midden-Limburg (voormalig Waterschap Peel en Maasvallei) met uitzondering van de beken die in de regel altijd voldoende afvoer hebben. Dat zijn met name de Niers, Swalm, Boschmolenplas en gedeelten van de Heukelomsebeek, Eckeltsebeek, Neerbeek en Oostrumsche beek. Daarnaast geldt het verbod niet voor onttrekkingen met weidepompen voor veedrenking en voor onttrekkingen uit het grondwater. Onttrekkingen uit oppervlaktewater voor de volgende kapitaalintensieve teelten vormen ook een uitzondering: bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt.

Handhaving verbod

Het waterschap informeert alle circa 600 vergunninghouders en/of melders van het onttrekken van oppervlaktewater schriftelijk over het verbod. Handhavers van het waterschap controleren op naleving van het verbod. Het verbod geldt tot de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober 2017.

Waterconservering

Het waterschap houdt de komende tijd het water zoveel mogelijk vast in de beken door stuwen op te zetten en met gemalen zoveel mogelijk water vanuit de Maas naar de beken toe te voeren. Ook wordt kritisch gekeken naar het maaibeleid. Door de begroeiing houden beken langer water vast en vindt er minder verdamping plaats. Deze maatregelen zijn nodig om te zorgen voor voldoende water en een goede verdeling van het water.

Voorkomen wateroverlast

Het hete weer kan plotseling omslaan naar hevige regenbuien en onweer. In een korte of langere  periode kan er dan, soms plaatselijk, een grote hoeveelheid regen vallen, zoals vorig jaar juni en in 2014. Waterschap Limburg blijft er op letten dat er voldoende afvoercapaciteit beschikbaar blijft. Anderen, met name agrariërs wordt aangeraden datzelfde te doen en met name ervoor te zorgen dat het water in duikers en perceelsloten een vrije doorgang heeft als het nodig is.

Beregenen

Pagina delen