field-1246620_1920

Pilot subirrigatie Mariapeel

6 apr 2017

In het subirrigatie-systeem wordt grondwater ingelaten in de verzamelput van peilgestuurde drainage. Het water verspreidt zich ondergronds via de drainagebuizen, waardoor de grondwaterstand stijgt en de wortelzone vochtig blijft. Hierdoor is bovengronds beregenen minder vaak nodig en wordt verdroging in de landbouw mogelijk tegengegaan.

Nabij de Mariapeel (melkveebedrijf ‘Hoeve de Hei’ in America) is begin dit jaar een proefveld ingericht waar metingen worden uitgevoerd door KWR en KnowH2O. Deze locatie is aangedragen door de Agrarische Belangengroep Mariapeel. Naar verwachting zijn eind 2017 de eerste resultaten bekend.

Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap: ‘Subirrigatie is een vorm van ‘ondergronds beregenen’. Het verwachte voordeel is dat er minder verdampingsverliezen zijn. Bovendien is het goedkoper omdat met een kleinere pomp kan worden gewerkt.’ 

‘We zijn erg benieuwd naar de effecten van deze techniek. Klimaatverandering raakt ons allemaal, we moeten zuiniger met water omgaan. Daarom blijven we zoeken naar goede ideeën’,  zegt Frenken.

De LLTB is als stakeholder vanaf het begin meegenomen in dit proces. Uitkomsten van de onderzoeken en toepasbaarheid van de techniekopzet van de pilot zijn overlegd met de LLTB.

Subirrigatie2klein

Subirrigatie2klein

Pagina delen