In het project Integrale duurzaamheid in de varkenshouderij hebben de LLTB en Connecting Agri & Food samen met ondernemers en experts uit de varkenshouderij in beeld gebracht welke maatregelen beschikbaar zijn voor de varkenshouderij, wat de investeringskosten zijn en wat de terugverdientijd is om de duurzaamheid van het bedrijf te vergroten.
Tijdens een bijeenkomst in 2016 hebben zij perspectiefvolle duurzaamheidsmaatregelen geselecteerd die in het project beoordeeld zijn.
Deze richten zich op de volgende thema’s en technieken:
Thema
|
Maatregelen en technieken
|
1. Optimale benutting energie/hergebruik
|
Warmte-Terug-Winning, Warmtepompen en Warmte-Koude-Opslag
|
2. Emissiereductie bij de bron
|
Toiletfunctie (mestpannen/dagontmesting)
|
3. Alternatieve energiebronnen
|
Zonnepanelen en LED verlichting
|
Van deze maatregelen is de verwachte terugverdientijd van de investering berekend. De ingeschatte en berekende effecten van de gezondheidsstatus, technische resultaten en de effecten op milieu en klimaat zijn in beeld gebracht, om een integraal overzicht te geven van de duurzaamheid. Dit is gedaan voor twee voorbeeldbedrijven, een bedrijf met 3000 vleesvarkensplaatsen en voor een bedrijf met 400 zeugen. Naast de bestaande bedrijven zijn de effecten ook doorgerekend voor nieuwbouw.
Score duurzaamheid
In de figuur hieronder is als voorbeeld de score van de duurzaamheidsmaatregelen voor een bestaand zeugenbedrijf met 400 gemiddeld aanwezige zeugen weergegeven. In de leaflet staan alle doorgerekende maatregelen.
In de leaflet Integrale Duurzaamheid in de Varkenshouderij zijn de resultaten voor bestaande bedrijven meegenomen, daarnaast zijn de grafieken en tabellen beschikbaar voor nieuwbouw.
Voor vragen over dit project neemt u contact op met Angela van der Sanden (Connecting Agri & Food) en Johan van Diepen (LLTB).