field-1246620_1920

Nieuwe eisen spuitkeuring

08-02-2017

Het ministerie van EZ heeft op dinsdag 13 december de nieuwe keuringseisen voor spuitapparatuur gepubliceerd. Hieronder leest u wat ten opzichte van de oude eisen verandert.

  • Spuitapparatuur die voorheen keuringsplichtig was blijft dat, de frequentie gaat omhoog van 1x per zes jaar naar 1x per drie jaar;
  • Minder vaak gebruikte spuitapparatuur (bijv. rijenspuit, onkruidspuit, granulaatstrooier) die voorheen niet keuringsplichtig was, moet nu 1x per zes jaar gekeurd worden;
  • Bepaalde toepassingsapparatuur (bijv. hand- en rugspuiten, dompelbaden) hoefde niet gekeurd te worden; dat blijft zo.

 

Nieuwe spuitapparatuur die keuringsplichtig is moet binnen drie jaar na aanschaf een eerste keer gekeurd worden. Een uitgebreid overzicht van keuringseisen is te vinden op de website van SKL.

De nieuwe regelgeving is per direct van kracht. Om ondernemers en keuringsinstanties de tijd te bieden uitvoering te geven aan de nieuwe eisen pleitte LTO ervoor om de eisen per 2018 te laten ingaan. Dit bleek volgens EZ juridisch niet mogelijk. Als compromis is daarop toegezegd dat 2017 als overgangsjaar beschouwd wordt, waarin ondernemers geattendeerd en geïnformeerd worden. Pas in 2018 wordt er actief gehandhaafd. De NVWA heeft dit ook uitdrukkelijk gecommuniceerd in een persbericht.  

De oorspronkelijke eisen waren vastgelegd in een verordening van het Productschap Akkerbouw. Met de opheffing van de Productschappen is dit een verantwoordelijkheid geworden van het ministerie van EZ. Het ministerie had in eerste instantie bepaald dat alle niet-handgedragen spuitapparatuur eens per drie jaar gekeurd zou moeten worden. LTO vond deze eis te streng en niet realistisch, gezien het gebruik van bepaalde apparatuur en de praktische uitvoerbaarheid. In overleg met EZ is gekomen tot bovenstaande indeling.

Gewasbescherming

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Fruitteelt