field-1246620_1920

Brussel is dichterbij dan je denkt

30-09-2016

Ruim 50 leden van het Netwerk Agrarische Vrouwen togen op 27 september naar Brussel voor een bezoek aan het Europees Parlement en een ontmoeting met Europarlementariërs Esther de Lange en Anne Schreijer-Pierik.

Het Parlement treedt op als medewetgever en is samen met de Raad bevoegd wetgevingsvoorstellen aan te nemen en te wijzigen en over de EU-begroting te besluiten. Ook houdt het Parlement toezicht op de werkzaamheden van de Commissie en andere EU-organen en werkt het samen met nationale parlementen van de EU-landen om hun inbreng te verzekeren. De leden wilden graag ervaren hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Het Parlement heeft door de jaren heen, langzaam maar zeker, steeds meer bevoegdheden gekregen en zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in het besluitvormingsproces van de EU.

De agrarische sector is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, maar veel wet- en regelgeving wordt in Europa gerealiseerd. Invloed verkrijgen, hebben en behouden is dan ook erg belangrijk voor de sector, waaraan de lobbyisten van onder meer LTO hun handen vol hebben.

Het was dan ook meer dan boeiend te vernemen waar dit lobbywerk allemaal uit bestaat, hoe het werkt en welke resultaten er zoal worden bereikt. Al snel ontstond er een interactieve sessie tussen de LTO-mensen en de leden van het netwerk. De rol van Den Haag/Brussel, samenwerken en coalities vormen werd met voorbeelden gestaafd. Daarbij kwam ook met nadruk het belang van de inbreng van agrarische vrouwen aan de orde.

In de middag stond een rondleiding gepland door het Europees Parlement en werd de groep ontvangen door Europarlementariërs Esther de Lange en Anne Schreijer-Pierik. Deze vrouwen, die ruimschoots de tijd namen voor hun gasten, zijn gepokt en gemazeld in dit wereldje en vertelden met veel passie over hun werk en wat Europa kan betekenen. Beiden hebben een bijzondere klik met de sector en willen zich hier nog meer voor inzetten; ze riepen de ondernemers dan ook op meer van zich te laten horen.

Huiswaarts gekeerd, stond het bij iedereen op het netvlies dat Europa dichterbij is dan men denkt en dat er daadwerkelijk zaken kunnen worden gedaan in het belang van onze mooie bedrijfstak. Binnen het Netwerk Agrarische Vrouwen wordt hier zeker op teruggekomen.

Bekijk hier de foto's.

NAV in Brussel

Pagina delen