field-1246620_1920

Gewijzigde beleidsregels Faunafonds

19-07-2016

Deze week zijn drie wijzigingen in de “Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade” van het Faunafonds in werking getreden. De wijzigingen hebben betrekking op schade veroorzaakt door wolven, schade op gepachte percelen en schade aan graszoden.

De gewijzigde beleidsregels zijn gepubliceerd in de Staatscourant en zijn op 13 juli in werking getreden.

Schade door wolven

Rondom tegemoetkoming in schade veroorzaakt door wolven zijn de belangrijkste wijzigingen voor Limburg dat gedupeerden geen eigen risico wordt berekend als is vastgesteld dat de schade door een wolf is aangericht. Daarbij wordt tegemoetkoming in schade door wolven wordt niet slechts bij bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren verleend, maar ook in de situatie van een zwervende wolf bij hobbymatig gehouden schapen en geiten.

Pacht met beperkingen

Bij aanvragen betreffende gepachte schadepercelen is de huidige procedure dat er door het Faunafonds een pachtovereenkomst wordt opgevraagd ter beoordeling. Gekeken wordt dan naar beperkingen in het landbouwkundig gebruik en beperkingen ten aanzien van schadebestrijding. Voorheen werd er ook gekeken naar de hoogte van de pachtprijs per hectare, deze diende “marktconform” te zijn, wilde de agrariër in aanmerking komen voor tegemoetkoming in de schade. De wijziging in de beleidsregels heeft tot gevolg dat het Faunafonds niet meer op de pachtprijs toetst.

Graszoden

Graszodenteelt stond niet expliciet in de beleidsregels benoemd, maar werd wel door het bestuur van het Faunafonds onder de categorie kapitaalintensieve teelten geschaard. Om misverstanden dan wel discussie hierover uit te sluiten, is graszodenteelt in de nieuwe beleidsregels wel als dusdanig gedefinieerd. Bij kapitaalintensieve teelten dienen meer maatregelen ter voorkoming van de schade toegepast te worden om voor een tegemoetkoming in de schade in aanmerking te komen.

 

Gray_Wolf_Maya

Pagina delen