field-1246620_1920

Veel ondernemers getroffen door wateroverlast

7 jun 2016

Bij het Centraal Meldpunt Water zijn meer dan 370 meldingen binnengekomen van wateroverlast. Uitsplitsing naar categorie (burger, bedrijf, ongebouwd) heeft nog niet plaatsgevonden. Oplossen van knelpunten heeft vooralsnog de prioriteit.

De LLTB verwacht dat een groot aantal meldingen gaat over ondergelopen percelen langs verschillende watergangen. Deze inschatting maakt de LLTB op basis van de vele signalen van LLTB-leden die te maken hebben gekregen met wateroverlast.

Bij de eerste signalen van mogelijke wateroverlast heeft de LLTB contact opgenomen met allebei de waterschappen. Naar aanleiding daarvan zijn leden via een attentiemail geïnformeerd waar ze zich in geval van wateroverlast moeten melden. Ook heeft de LLTB contact gezocht met alle gemeenten in Limburg. De boodschap van de LLTB was dat gemeenten alert moeten zijn en waar nodig acties uit te zetten om overlast te voorkomen.

Verder heeft de LLTB de waterschappen verzocht door te gaan met preventief maaien in verband met de nog hoge waterpeilen en de verwachting van nog meer neerslag de komende dagen. De bodem is verzadigd. Kortom, de spons is vol en er is weinig buffercapaciteit. Als de rust is wedergekeerd wil de LLTB evalueren met de waterschappen. Op basis daarvan worden conclusies getrokken.

De LLTB werkt samen met Arvalis aan een optimale manier hoe leden verder kunnen ondersteunen in de afhandeling van overlast. Leden horen hier binnenkort meer over.

Schade en overlast melden

De LLTB adviseert leden bij overlast en schade het volgende te ondernemen:

  • Meld overlast via het Centraal Meldpunt Water: 0800-0341. Dit nummer geldt voor leden in allebei de waterschappen.
  • Leg de waterschade vast door duidelijke foto’s te maken.
  • Bekijk zelf hoe je schade zoveel mogelijk kunt voorkomen.
  • Houd de websites van de waterschappen in de gaten voor het laatste nieuws.
  • Meld schade via de waterschappen.
  • Stuur ook informatie (foto’s, inschatting/taxatie schade en de locatie) naar de LLTB, via wateroverlast@lltb.nl.
  • Meld overlast ook via uw eigen gemeente.

Bekijk de eerdere berichten over de wateroverlast op de waterthemapagina van de LLTB-website.

Regen

Pagina delen