field-1246620_1920

LLTB bezorgd over wateroverlast

02-06-2016

De komende uren en dagen wordt in grote delen van Limburg nog behoorlijk wat regenval verwacht. Deze regen komt nog eens bovenop al het water dat de afgelopen dagen is gevallen. De LLTB maakt zich dan ook zorgen over de afloop en mogelijke consequenties voor bepaalde gewassen.

LLTB-bestuurslid Jan Veltmans volgt net als diverse medewerkers van de LLTB-organisatie en leden de situatie zeer nauwgezet. ‘Na de oproep van vanmorgen om calamiteiten en schade direct te melden bij het Centraal Meldpunt Water is dat meldpunt tijdelijk overbelast geweest’, zegt Veltmans. Hij is positief over de samenwerking met de twee waterschappen. ‘Natuurlijk is het afwachten wat de uiteindelijke resultaten zijn van alle acties en maatregelen, maar de pro-activiteit en intentie vanuit de waterschappen kunnen we zeer waarderen.’

Knelpunten

'Het is nu nog lastig om een totaalbeeld te geven van de overlast en het aantal meldingen', zegt Veltmans. ‘De LLTB kan dat totaaloverzicht sowieso niet geven, want alle meldingen komen centraal binnen bij het Centraal Meldpunt Water. Wel weten we dat er een aantal knelpunten is. Niet alleen bij beken die door waterschappen worden beheerd, maar ook beken die door gemeenten worden beheerd.’ Volgens Veltmans lijkt het erop dat in de regio’s Weert, Peel en Maas, Reuver en Beesel veel knelpunten zijn.

Oproep aan gemeenten

De LLTB heeft vanmiddag via een e-mail alle Limburgse gemeentebesturen opgeroepen extra waakzaam en alert te zijn. De LLTB schrijft: ‘Door de grote hoeveelheden regen die de afgelopen dagen zijn gevallen, hebben veel van onze leden te maken met wateroverlast. Dat is u vast niet ontgaan. Via deze weg wil ik overbrengen dat de LLTB signalen krijgt dat zich ook aan gemeentelijke kant problemen voordoen. Daarvoor vragen wij uw aandacht en actie.’

Schade en overlast melden

De LLTB adviseert leden bij overlast en schade het volgende te ondernemen:

  • Meld overlast en schade via het Centraal Meldpunt Water: 0800-0341. Dit nummer geldt voor leden in allebei de waterschappen.
  • Leg de waterschade vast door duidelijke foto’s te maken.
  • Bekijk zelf hoe je schade zoveel mogelijk kunt voorkomen.
  • Houd de websites van de waterschappen in de gaten voor het laatste nieuws.
Foto Jan

Foto JanIn deze 'sloot' in Meijel staat het water tot het randje.

Pagina delen