field-1246620_1920

Samen Zuiver: Zuiveringscollectieven brengen gebiedsgegevens in kaart

10 mei 2016

Per 1 januari 2018 geldt, zoals bekend, een verplichte zuivering van te lozen restwaterstromen voor glastuinbouwbedrijven. Restwaterstromen die gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten, met name drainwater bij substraatteelt, drainagewater bij grondgebonden teelt en filterspoelwater, moeten met een rendement van minimaal 95 procent gezuiverd worden.

De LLTB en het Waterschap Peel en Maasvallei (WPM) zijn het Project Samen Zuiver gestart om ondernemers te ondersteunen bij het voldoen aan wet- en regelgeving. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering met middelen vanuit het voormalige Productschap Tuinbouw en samenwerking met LTO Glaskracht Nederland.

Informatieworkshops

De eerste stap was gericht op bewustwording van wet- en regelgeving, van waterstromen op het bedrijf en van maatregelen om emissie terug te dringen op bedrijfsniveau. Deze stap is inmiddels afgesloten. Begin 2016 zijn 10 gebiedsbijeenkomsten en 3 algemene groepsgerichte informatiebijeenkomsten gehouden, waaraan circa 160 deelnemers gehoor gaven. Deelnemers hebben hun inzicht en begrip van hun individuele zuiveringsplicht en te nemen maatregelen op het eigen bedrijf kunnen aanscherpen. Wie de informatie nog eens wil nalezen of die zich wil verdiepen in de zuiveringsplicht en manieren om op het bedrijf aan de slag te gaan, kan de websites bezoeken die staan vermeld onder “Meer informatie”.

Vervolg Zuiveringscollectieven; in kaart brengen bedrijfs- en gebiedsgegevens en zuiveringsscenario’s

De verplichting om te lozingswater te zuiveren geldt in principe voor individuele bedrijven, maar regelgeving biedt bevoegd gezag (WPM) de opening via zuiveringscollectieven aan de verplichting te voldoen. Tijdens de gebiedsbijeenkomsten zijn 13 zuiveringscollectieven gevormd die allemaal door WPM als kansrijk zijn aangemerkt. Dat is een uitstekende uitgangspositie. Momenteel worden bedrijfs- én gebiedsgegevens in kaart gebracht. Dat zijn enerzijds gegevens over het riool die bij de desbetreffende gemeenten worden opgevraagd en de ruimtelijke structuur in het gebied. Anderzijds is het de verantwoordelijkheid van ondernemers om de eigen waterstroom en lozingen in kaart te brengen. Samen Zuiver heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarmee ondernemers de gegevens voor het eigen bedrijf in kaart brengen. Ondernemers wordt verzocht deze vragenlijst zo snel als mogelijk in te sturen. Zodra alle gegevens per gebied verzameld zijn, viondt rapportage per gebied plaats en besluiten de collectieven over de verder te nemen stappen. Vanuit Samen Zuiver wordt dat traject ondersteund met een aanbod om zuiveringsscenario’s per gebied door ene extern bureau in kaart te laten brengen. Uiteindelijk zullen de collectieven uiterlijk 31 december 2016 hun businessplan voor zuivering moeten indienen.   

Vervolg Solitaire bedrijven

Ook voor solitaire bedrijven is de eerstvolgende vervolgstap het op bedrijfsniveau in kaart brengen van waterstromen en te zuiveren restwater. Dit als basis om op een later moment tot een keuze in de alternatieve zuiveringsopties te kunnen komen. Het hulpmiddel om de water- en lozingsstromen op bedrijfsniveau in kaart te brengen die voor de collectieven wordt ontwikkeld, komt uiteraard ook voor solitaire bedrijven beschikbaar. Naar verwachting in de zal dat in de loop van de komende maand zijn.  Voor ondernemers in deze groep geldt verder het advies om zich goed te verdiepen in de zuiveringsplicht en de mogelijkheden om daaraan te voldoen. Momenteel worden door marktpartijen diverse technieken en  zuiveringsapparatuur ontwikkeld, informatie komt via media, vakbladen en genoemde sites beschikbaar. Bedrijven hebben nog tot uiterlijk 1 januari 2018 om maatregelen te nemen en over passende apparatuur te beschikken. Uiteraard worden ondernemers via Samen Zuiverin de tussentijd op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen en verwijzingen naar informatie.   

Meer informatie

Voor meer algemene en achtergrondinformatie verwijzen we naar de sites:

https://www.glastuinbouwwaterproof.nl

https://www.glastuinbouwwaterproof.nl/kaswaterweter/

Tevens adviseren we ondernemers zich aan te melden voor de nieuwsmail glastuinbouwwaterproof.

Met vragen en voor meer informatie kunt u terecht bij LLTB projectleider Annemie Hermans (+31 6 22562521 / ahermans@lltb.nl ) of WPM projectleider John Timmermans (+31 6 55742387 / john.timmermans@wpm.nl).

3576364365_558ac53e8f_o

Pagina delen