field-1246620_1920

Eerste kistje witte goud voor het goede doel

20-02-2016

De eerste Backlim kasasperges van het nieuwe seizoen zijn hun opbrengst dubbel en dwars waard. Het allereerste kistje witte goud is vorige week via de klok van ZON fruit & vegetables in Grubbenvorst voor liefst 3.500 euro geveild.

De asperges komen uit de kas van Wim Gubbels in Baarlo en de opbrengst gaat in zijn geheel naar de Mytylschool Ulingshof in Venlo. Daar waren alle betrokkenen heel blij mee en Wim Gubbels al helemaal.

Tevreden over de opbrengst van de veiling?

,,Zeker weten! Het eerste kistje van 5 kilo asperges werd voor bijna 300 euro per kilo verkocht aan Pierre Smets, die het op zijn beurt voor een tweede en derde druk beschikbaar stelde. De totale opbrengst was ruim 1.750 euro, waarna ZON het totaalbedrag verdubbelde.”

Goede doel is de Mytylschool Ulingshof in Venlo, wat kunt u daar over vertellen?

,,De Mytylschool Ulingshof is een school voor speciaal onderwijs, bedoeld voor leerlingen met lichamelijke of meervoudige beperkingen. De school wil leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op een vervolgopleiding of op een volwaardig mogelijke integratie in de maatschappij. Een van onze medewerkers heeft een zoon die op de Ulingshof zit, dus de keuze van een goed doel was snel gemaakt.”

Hoe waren de eerste kasasperges?

,,Heel goed! Het perceel waarop de asperges zijn geteeld is vrij jong en net dat zorgt voor de uitzonderlijke kwaliteit. De eerste asperges die worden gestoken, proeven we meestal zelf en die waren tongstrelend lekker.”

Wat maakt de asperge vergeleken met andere jaren dit keer zo bijzonder?

,,Dat verschil is eerlijk gezegd niet zo heel erg groot, maar er zit dit jaar wel iets meer smaak aan, dat kon ik wel proeven. In de regel is een kasasperge sowieso erg mals en soepel.”

De hoofdactiviteit binnen de bedrijfsvoering is het telen van paprika’s, Waarom daarnaast toch de aspergetak?

,,Een aantal van onze bedrijven in de buurt dat niet meer rendabel bleek voor het telen van paprika’s, gebruiken we sinds een paar jaar voor de aspergeteelt. Die kassen waren niet meer up to date, maar we wilden ze wel een bestemming geven. Toen besloten we om ze voor het telen van asperges in te zetten en dit is ons goed bevallen. Op die manier kun je uit een relatief oudere kas toch nog iets van rendement halen. ”

Wat is het grootste verschil tussen de buitenteelt en het telen in kassen?

,,In de buitenteelt wil je graag gemakkelijk werken en heb je meestal een rij-afstand van 1.70 meter. Omdat we in de kassen het meeste werk handmatig doen, staan de rijen in de kas dichter op elkaar, zo’n 110 centimeter. Dat is uiteindelijk een stuk economischer. De binnenasperge is iets duurder vanwege hogere arbeids- en energiekosten.

Eind vorig jaar was uitzonderlijk warm, welke invloed heeft dat op de teelt gehad?

,,In december zag je buiten op sommige plekken een speertje naar boven komen. Dat had met een geweldige herfst te maken, maar misschien nog meer met een extreme zachte winter. Gelukkig heeft een aantal dagen vorst eroor gezorgd dat de asperges buiten weer enigszins tot rust zijn gekomen. In de kas gelden tegenovergestelde omstandigheden. Daar heeft de asperge heel weinig kougraden gehad. Toen wij half januari gingen stoken, merkte je dat de asperges daar vrij snel op reageerden. Normaal moet je zo’n drie tot vier weken wachten voordat een asperge naar boven komt, in de kas was dat nu al binnen drie weken het geval.

Hoe gaat het nu verder met het oogsten van Limburgs meest begeerde groente?

,,Het is de bedoeling dat we in de kassen de eerste kilo’s tot 1 april gaan oogsten, zodat de groente vanaf die tijd weer volop kan gaan groeien. Overigens hebben we ook nog een aantal percelen met vervroegde buitenasperges, maar de oogst daarvan, die begint pas over een week of drie.”

Wim Gubbels kasperges

Wim Gubbels kasperges

Pagina delen