field-1246620_1920

Pilot Slim Bemesten

5 mei 2015
In samenwerking met een twintigtal akkerbouwers en melkveehouders is het project Slim Bemesten opgesteld. Doel van het project is een bedrijfsspecifieke aanpak op het gebied van bemesting te ontwikkelen en in de praktijk uit te testen, waarmee ondernemers kunnen voldoen aan de doelstelling van de Nitraatrichtlijn (minder dan 50 mg nitraat per liter in het bodemvocht), maar wel ruimte krijgen voor maatwerk in bemesting.

Er is onder stringente voorwaarden nog een aantal plekken vrij voor deelname aan de pilot.

De kwaliteit van het bodemvocht op melkveebedrijven in het lössgebied is volgens het Landelijk Meetnet Mineralenbeleid gemiddeld in orde, maar onder bouwland en mais wordt volgens dit meetnet de gewenste waterkwaliteit nog niet gehaald. Uit onderzoek op proefboerderij Wijnandsrade en ervaringen via het project Duurzaam Schoon Grondwater van WML is echter aangetoond dat het ook voor bouwland op loss mogelijk is de gewenste waterkwaliteit te behalen. Hiertoe is het belangrijk om bemesting goed af te stemmen op de productiemogelijkheden van het grasland en/of de akkerbouwgewassen. Op basis van deze kennis en ervaringen wordt ingezet op het project Slim Bemesten met als doel het ontwikkelen van een eenvoudig, betrouwbaar en door de overheid te erkennen systeem waarmee akkerbouwers en/of melkveehouders kunnen voldoen aan de Nitraatrichtlijn. Einddoel is dat de systematiek breder toepasbaar wordt voor de lössregio en de rest van Nederland in de periode van het volgende Actieprogramma Nitraatrichtlijn (dus na 2017).

Het ministerie van EZ, de provincie Limburg, Waterleidingmaatschappij Limburg, het Waterschap Roer & Overmaas, Boerenbond Swentibold en Boerenbond Zuid hebben aan de LLTB laten weten positief te zijn over het project en financieel te willen bijdragen. Komende periode dienen alle toezeggingen definitief te worden. Bovendien is een publicatie in de Staatscourant vereist om te kunnen af wijken van de generieke stikstofgebruiksnormen. Onder voorbehoud dat alle toezeggingen worden nagekomen, kan het project op korte termijn worden opgestart.

Deelname aan de pilot maakt het binnen beperkte mate mogelijk om af te wijken van de generieke stikstofgebruiksnormen. Er zijn stringente criteria om te kunnen deelnemen. Er is een eigen financiële bijdrage aan de pilot vereist van € 500, - per jaar, aanvullende analysekosten bedragen ca. € 1.000, - per jaar en komen voor rekening van de ondernemer, deelnemers moeten voldoende lössgronden bezitten, ze moeten aan de wettelijke randvoorwaarden voldoen, een kloppende bedrijfsadministratie bijhouden, bereid zijn om data van het eigen bedrijf beschikbaar te stellen en adviezen vanuit het projectteam en uitvoerders op te volgen. Aanmelden voor deelname aan de pilot kan via de email (ebongers@lltb.nl). Met degenen die zich aanmelden zal contact worden opgenomen om te bezien of zij aan de criteria kunnen voldoen en aan de pilot kunnen deelnemen.
Mest

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Kalverhouderij, Vleesveehouderij