Excursie naar schapenslachterij Leclerq in Hoensbroek
4 jul 2014
LLTB subvakgroep Schapenhouderij hield op woensdag 2 juli voor haar leden een excursie naar de nieuwe schapenslachterij van Jean en Vivian Leclerq in De Koumen in Hoensbroek.
Een 40-tal leden met partner gaf gehoor aan de oproep van het bestuur en liet zich door Jean en Vivian Leclerq informeren over de opstart van het schapen slachten door de vader van Jean in de oude slachterij in Puth. Vervolgens werd de ontvangstruimte van de aangevoerde schapen bekeken, kregen de aanwezigen uitleg over de elektronische diercontrole en de controles door de NVWA-dierenarts van alle aangevoerde levende dieren, werd de schapenwachtruimte bekeken met aansluitend de routing naar de dubbele - 'op het oosten' - gerichte slachtlijnen.
De schapen worden voor 99,9 procent volgens de Halal voorschriften geslacht waarna de karkassen door de KDS-keurmeester worden gekeurd. De karkassen worden verplicht afgekoeld tot een temperatuur onder de 7 graden en gaan de volgende dag vers naar de afnemers.
Leclerq informeerde de aanwezigen verder over de noodzaak van een 100 procent correcte elektronische dierregistratie; het volledig en correct invullen van het VKI-formulier; de voorschriften betreffende diertransport en de ontsmettingseisen van de veetrailers. Ook de eisen betreffende opslag en afvoer van slachtafval en de opslag en verkoop van de schapenhuiden kwamen ter spraken. De karkassen worden op jaarbasis voor 85 procent verkocht aan voornamelijk Belgische en Duitse afnemers. De afzet naar Nederlandse restaurants vindt vooral plaats in het voorjaar.
De excursie werd afgesloten met een etentje in boerderijrestaurant 'Aan SjuuteeƤnjd' in Schinnen. Voorzitter Huub Dinghs sprak daar een woord van dank aan Jean en Vivian Leclerq voor de bereidwilligheid om onze leden in hun nieuwe slachterij te ontvangen en hen bij te praten over het slachtproces en de huidige regelgeving hieromtrent. Al met al was het een leerzame en geslaagde excursie.