LLTB Header 1920x550px-landbouw

Stakeholderbijeenkomst over klimaatvriendelijke landbouwgrond

Vanuit het NWA-project ClipsMicro wordt op 26 mei een stakeholderbijeenkomst over klimaatvriendelijke landbouwgrond gehouden in Apeldoorn.

Bodem2

Tijdens deze bijeenkomst wordt de rol van micro-organismen bij processen uitgelegd en meer verteld over het project ClipsMicro. Doel is de kruisbestuiving tussen wetenschap en praktijk.

Belangrijke rol
Climate proof soils by steering soil and residue microbiomes (ClipsMicro), een samenwerking van de UU, NIOO-Aeres en LBI, is onlangs opgestart. Daarin wordt de belangrijke rol van micro-organismen (bacteriën) die veel processen in de bodem sturen onderzocht. Door het gebruik van nieuwe compostsoorten en vanggewassen kan de microbiologische gemeenschap in de bodem mogelijk het hele jaar door een bijdrage leveren aan koolstofvastlegging en vermindering van lachgasemissies in landbouwbodems op zandgrond.

Programma
9:00 uur              Inloop met koffie/thee
9:30 uur              Welkom door Gera van Os (Aeres Hogeschool)
9:45 uur              Marcel van der Heijden (Universiteit Utrecht) "Duurzame landbouw: welke gaten in kennis zijn er nog?"
10:15 uur            Marianne Hoogmoed (Louis Bolk Instituut) "Necromassa: wat is dat nou weer, en wat heeft het met koolstofvastlegging te maken"
10:30 uur            Jeroen Pijlman (Louis Bolk Instituut) "Biologische nitrificatie remming? Een gewaseigenschap die lachgas en nitraatverliezen beperkt!"
10:45 uur            3 pitches voor de impact sessies
11:00 uur            Koffie/thee pauze
11:15 uur            Parallelle Impact sessies 
12:30 uur            Netwerklunch
13:30 uur            Excursie naar Attero, Wilp (met de bus)

De bijeenkomst is in het Van der Valk Hotel in Apeldoorn. Aanmelden kan tot uiterlijk 19 mei via deze link. Er geldt een maximum voor het aantal aanmeldingen: vol is vol.

Bijeenkomst delen