LLTB Header 1920x550px-landbouwvoertuig

Informatiebijeenkomst over plan buisleidingen door Limburg

Het ministerie van Economische Zaken heeft bekend gemaakt het voornemen te hebben om een bundel van zes buisleidingen voor ondergronds transport aan te leggen vanuit Rotterdam naar Duitsland en naar Chemelot. Het gaat om het ondergrondse transport van onder andere waterstof, aardgas, CO2, ammoniak, LPG en gelijkstroom (kabels). Het plan raakt daarmee ook veel agrarische gronden in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

LLTB-foto-940x660px-landbouwvoertuig

De leidingen doorkruisen ook een aantal natuurgebieden waaronder meerdere N2000-gebieden. Het gaat op dit moment om een voornemen. Dat wil zeggen dat de officiële procedures nog moeten starten en dat het tracé nog niet exact vastligt. Wel hecht het kabinet groot belang aan het project vanwege de uitdagingen op het gebied van klimaat, economie, energieonafhankelijkheid en het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Het ministerie houdt in de maand juni negen informatiebijeenkomsten in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. De bijeenkomsten in Limburg zijn:

  • Dinsdag 6 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Fortuna Stadion te Sittard;
  • Woensdag 7 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Cultureel Centrum de Beuk te Posterholt;
  • Donderdag 8 juni 2023 van 19.00 uur tot 21.00 uur in Harmoniezaal Tegelen te Tegelen

Het zijn inloopbijeenkomsten waar tussen 19.00 en 21.00 informatie wordt verstrekt. Er is dus geen programma waarvoor u om 19.00 aanwezig dient te zijn.

Daarnaast heeft LLTB binnenkort een gesprek met de initiatiefnemers van dit project. Als het project daadwerkelijk doorgaat vindt de LLTB het belangrijk dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de belangen van agrariërs. Daarbij gaat het o.a. over het ruimtebeslag, het tracé, de vergoedingen en de manier waarop de werkzaamheden in het veld worden uitgevoerd.

Meer informatie over het project en het voorgenomen tracé kunt u hier vinden. Daar staat ook vermeld hoe u kunt deelnemen aan een online talkshow op 2 juni en hoe kunt reageren op dit voornemen.

Bijeenkomst delen