field-1246620_1920

Bijeenkomst criminaliteit in het buitengebied

‘Criminaliteit in het buitengebied: hoe herkent u het, en wat kunt u eraan doen?

Met elkaar in gesprek over criminaliteit en ondermijning in het buitengebied

Datum: Dinsdag 18 oktober 

Tijd: 19.00 tot 22.00 uur 

Locatie: C'Mill Heerlen, Jan Campertstraat 5, Heerlen

Heeft u de 'Kiek-Oet' bijeenkomsten in april gemist? 18 oktober is de herkansing. Criminaliteit zit in vaak een klein hoekje. En tegelijkertijd zit het steeds meer om ons heen. In verhuurde loodsen met onduidelijke activiteiten, in winkels die schijnbaar nooit klanten hebben, in bedrijven die ineens op de markt verschijnen met onduidelijke financieringen. Onderwereld en bovenwereld raken meer en meer met elkaar verweven. En daar krijgen we steeds meer last van. Concurrenten die aanbiedingen doen of producten verkopen tegen prijzen waar je als echte ondernemer niet tegen op kunt, verzieken steeds vaker de markt. Soms heb je wel een gevoel dat er iets niet klopt maar wat dan? En wat kun je ermee?

Tijdens deze avond willen we je laten zien wat er gaande is en wat politie en gemeente zien gebeuren. We laten je zien en zelf meemaken wat de signalen zijn van criminaliteit die je kunt herkennen in dagelijkse dingen. Hoe ziet een drugslab of een hennepplantage er nu eigenlijk uit? Hoe ruikt het? En wat hebben ze nodig om zoiets op te zetten? En we laten zien wat je zelf kunt doen als je zaken ziet waarvan je vermoedt dat er iets niet klopt.

Wat heb je er aan? Ten eerste gaat het om de bescherming van jezelf en je eigen onderneming. Ten tweede kunnen politie en gemeente dit niet alleen. Ze kunnen niet overal tegelijk zijn (dat willen we ook niet) en zijn dus ook afhankelijk van signalen uit de samenleving. En ten derde is het een interessante avond waarin je een kijkje ‘achter de schermen’ krijgt.

Wat gaan we doen?

Burgemeester Wever van Heerlen zal de avond openen en een korte inleiding geven op het thema ‘Ondermijning’? Waarom is het belangrijk om hier gezamenlijk bij stil te staan. Daarna zullen we in twee groepen verder gaan. De ene groep brengt een bezoek aan de ‘kookworkshop’. De mensen van Bureau Drugszaken laten daar de verschillende manieren van drugsproductie zien en maken duidelijk wat de signalen zijn die je kunt herkennen. Je kunt het zelf zien en ruiken. De andere groep gaat in gesprek met de politie, het RIEC en de gemeente. Zij vertellen wat ondermijning is, hoe je het kunt herkennen en hoe je signalen kunt melden. Zij leggen ook uit hoe M: Meld Misdaad Anoniem werkt. De groepen wisselen na de eerste ronde zodat iedereen het hele programma mee kan maken. We sluiten af met een hapje en een drankje.

Aanmelden?

De aanmeldingen worden via het platform Eventbrite verwerkt. Via deze link komt u de site terecht en kunt u zich aanmelden.

Logo LLTB

Bijeenkomst delen