field-1246620_1920

Bijeenkomst criminaliteit in het buitengebied

‘Criminaliteit in het buitengebied: hoe herkent u het, en wat kunt u eraan doen?

Met elkaar in gesprek over criminaliteit en ondermijning in het buitengebied

Datum: Woensdag 13 april 2022

Tijd: 20.00 tot 22.30 uur (inloop vanaf 19.00u)

Locatie: De Reusch, De Bockhofweg 1, Schimmert

Criminaliteit zit vaak in een klein hoekje. En tegelijkertijd constateren we dat we er steeds vaker mee geconfronteerd worden, ook als ondernemer. In verhuurde loodsen met onduidelijke activiteiten, in winkels die schijnbaar nooit klanten hebben, in bedrijven die ineens op de markt verschijnen met onduidelijke financieringen. Maar ook in het buitengebied, waar boeren en tuinders wonen en werken, komt criminaliteit steeds vaker voor.

Onderwereld en bovenwereld raken meer en meer met elkaar verweven. En van deze ‘ondermijning’ hebben we ook in de agrarische sector last. Denk bijvoorbeeld aan verzoeken om leegstaande stallen of loodsen te verhuren tegen aantrekkelijke bedragen, maar waarbij u vaak op uw klompen kunt aanvoelen dat het aanbod niet pluis is. U heeft het gevoel dat er iets niet klopt, maar wat kunt u er vervolgens mee doen?

Met elkaar het gesprek voeren over criminaliteit in het buitengebied

In het kader van het project ‘Kiek Oet’ wordt woensdag 13 april een bijeenkomst georganiseerd waar agrarische ondernemers met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp:

‘Criminaliteit in het buitengebied: hoe herkent u het, en wat kunt u eraan doen?

Tijdens deze avond willen we laten zien welke soorten criminaliteit er zijn in het buitengebied, hoe u zaken kunt herkennen en welke maatregelen u zelf kunt treffen. Hoe ziet een drugslab of een hennepplantage er nu eigenlijk uit? Hoe ruikt het? En wat hebben criminelen nodig om zoiets op te zetten? En we laten zien waar je zaken kunt melden waarvan u vermoedt dat er iets niet klopt.

Wat heb je er aan als agrarische ondernemer?

Ten eerste gaat het om de bescherming van uwzelf en uw eigen onderneming. Ten tweede kunnen politie en gemeente dit niet alleen. Ze kunnen niet overal tegelijk zijn (dat willen we ook niet) en zijn dus ook afhankelijk van signalen uit de samenleving. En ten derde is het een interessante avond waarin je een kijkje ‘achter de schermen’ krijgt.

Wat gaan we doen?

Burgemeester Eric Geurts van Beekdaelen opent de avond en geeft een korte inleiding op het thema ‘Ondermijning’. Ook gedeputeerde Madeleine van Toorenburg van de Provincie Limburg zal aanwezig zijn. Daarna gaan we in twee groepen verder. De ene groep brengt een bezoek een de drugs- en ondermijningscontainers die buiten staan opgesteld. Daarin zijn een hennepplantage en een drugslab nagebouwd. De mensen van Bureau Drugszaken geven een toelichting op de verschillende manieren van drugsproductie en wat de signalen zijn die je kunt herkennen. U kunt het zelf zien en ruiken. De andere groep gaat in gesprek met de politie en de gemeente. Zij vertellen wat ondermijning is, hoe je het kunt herkennen en hoe je signalen kunt melden. Zij leggen ook uit hoe Meld Misdaad Anoniem werkt. De groepen wisselen na de eerste ronde zodat iedereen het hele programma mee kan maken. We sluiten af met een hapje en een drankje.

Aanmelden

Wij hebben op deze avond plaats voor 50 personen en aanmelden kan via deze link. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot 1 april 2022.

Mis deze avond niet! U leert ervan, het is een mooie gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten en ook kennis te maken met de mensen van gemeente en politie.

De bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door bijdrages van de Provincie Limburg en de Regiodeal Parkstad.

 

Logo LLTB

Bijeenkomst delen