Arbeidsmigranten

Symposium Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten zijn van groot economisch belang voor de provincie Limburg. Inmiddels zijn er zeker 50.000 migranten actief op de Limburgse arbeidsmarkt. Door de krimpende beroepsbevolking en groeiende economie neemt de behoefte aan arbeidsmigranten de komende jaren alleen maar toe. Het is duidelijk: Limburg heeft deze belangrijke groep werknemers hard nodig.

Ondernemend Limburg (LLTB, LWV en MKB-Limburg), gemeenten in Limburg en de provincie Limburg trekken gezamenlijk op om deze grote groep werknemers zo goed mogelijk te faciliteren. Deze partijen erkennen de noodzaak van arbeidsmigratie, maar werken vooral aan het vergroten van het arbeidspotentieel in Limburg. Daarom gaan zij voor een Limburg waarin het aantrekkelijk is om te blijven en je te vestigen. Zo bieden ze ruimte voor arbeidsmigratie met leefbare huisvesting en goede integratie van ‘nieuwe Limburgers’.

Tijdens het symposium, dat zich richt op ondernemers, bestuurders en beleidsmakers, wordt het belang van arbeidsmigranten verder verduidelijkt. Dit gebeurt aan de hand van een aantal praktijkcases en goede voorbeelden. De intentieovereenkomst wordt omgezet in een gezamenlijke koers voor overheden en bedrijfsleven. Kortom, van intentie naar acties!

Programma

16.00 uur – Ontvangst
16.15 uur – Interactieve opening onder leiding van Huub Narinx (directeur LWV), met Wendy van Eijk (wethouder gemeente Weert), Giel Braun (voorzitter LWV), Ger Koopmans (gedeputeerde provincie Limburg) en Sjors Peeters (wethouder gemeente Venlo)
16.30 uur – Het belang van arbeidsmigranten door Raymond Knops (staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties)
17.00 uur – De krapte op de arbeidsmarkt door Ria Stienen (HR Director XPO Logistics)
17.10 uur – Flexibele huisvesting door Ruud van Dijk (adviseur Stay Solutions)
17.20 uur – Casus werkgever (belang van goede huisvesting) door Marcel Driessen (directeur Driessen Blueberries)
17.40 uur – Paneldiscussie

Bijeenkomst delen