Kersen in de kas is niet iets wat je vaak ziet. Sterker nog: er zijn slechts tien plekken in Nederland waar kersen op deze manier geteeld worden. Des te meer reden om het fruitbedrijf van de familie Görtz in Baarlo te bezoeken tijdens Kom in de Kas!
Op dit bedrijf staan de kersenbomen op twee hectare in de volle grond in de kas. Het zijn vroege kersensoorten die geoogst worden vanaf eind april en in de maand mei. ,,In het begin was het telen van kersen in de kas een groot experiment", vertelt Susanne Görtz. ,,De groei in de kas is heel anders dan in de buitenlucht, waardoor je veel sneller moet snoeien. Ook heb je een andere onderstam nodig. We zitten nu in het vijfde jaar en kunnen zeggen dat we de teelt redelijk onder controle hebben. Het leuke aan de kersenteelt in de kas, is dat je de consument al in april-mei Nederlandse kersen kunt bieden, terwijl bij de teelt in de buitenlucht de kersen pas in juni in de schappen van de supermarkt liggen.
De zoete kersen van de familie Görtz gaan naar groothandelaren, groentewinkels, speciaalzaken en particulieren. Naast kersen, teelt de familie Görtz peren en appels. Al deze fruitsoorten worden sinds kort verwerk tot streekproducten. Zo heeft Susanne zoete morellen, die heerlijk zijn als nagerecht, suikervrije kersen, stoofpeertjes (gemaakt van Williams peren) en puur appelsap gemaakt van de rassen Braeburn en Gloster. Al deze producten zijn tijdens Kom in de Kas uiteraard ook te verkrijgen. ,,Wat ik zo positief vind aan Kom in de Kas is dat de teler en de consument bij elkaar worden gebracht. Uiteindelijk hoop ik dat de consument net zo kan genieten van het fruit als wijzelf.”
Bekijk ook de andere deelnemers: