field-1246620_1920

MBO opleiding varkenshouderij werpt steeds meer vruchten af

07-09-2012
Met als doel sectorgerichte opleidingen te ontwikkelen, die duurzaam in de regio verankerd zouden worden, om de doorstroom van gekwalificeerde vakkrachten voor de varkenshouderij te behouden, startte in april 2007 een groep van tien deelnemers aan de MBO opleiding Varkenshouderij.

,,En in die opzet zijn we meer dan goed geslaagd”, aldus Marcel Janssen van Karpos Kenniscentrum, één van de initiatiefnemers.

,,Als LLTB zijn we erg blij met de opleiding”, laat Mark Tijssen, voorzitter van LLTB vakgroep Varkenshouderij, weten. ,,Niet alleen garandeert de opleiding ook in de toekomst gekwalificeerd personeel in de sector, bijkomend voordeel is dat je als zij-instromer gewoon kunt instappen en uiteindelijk een volwaardig MBO-diploma op zakt hebt.”

AB Werkt, Karpos en Citaverde Bedrijfsopleidingen namen medio 2006 het voortouw om in Limburg en de aangrenzende regio Zuidoost-Brabant een BBL opleiding varkenshouderij op niveau 2 op te zetten.
,,Deelnemende bedrijven en werknemers waren enthousiast over het traject", vertelt Janssen. ,,In het verleden werden door diverse partijen vaker pogingen ondernomen om tot dergelijke initiatieven te komen, maar die bleken niet succesvol, terwijl de forse schaalvergroting en kwalitatieve krapte op de arbeidsmarkt in de varkenshouderij, een dergelijke opleiding wel noodzakelijk maakten."

Het eerste succes heeft in 2008 geleid in het verder ontwikkelen van een niveau 3 opleiding en het door ontwikkelen van de niveau 2 opleiding. ,,Meerdere partijen in de periferie hebben de noodzaak gezien van een dergelijk initiatief en hebben ook een bijdrage geleverd in de vorm van financiën en/of kennis, waaronder de vakgroep Varkenshouderij van de LLTB, de Rabobank en Varkens KI Nederland. Ook heeft een negental bedrijven zich als ambassadeur aangemeld.
Varkenshouderij

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij