field-1246620_1920

In 121 Limburgse maisvelden hennepplanten geruimd

11-10-2012
In het kader van de controle- en opruimacties van Het Groene Goud zijn de afgelopen maand in totaal 5.000 hennepplanten in maïsvelden geruimd in Noord- en Midden-Limburg. Vanuit de lucht werden 121 locaties waargenomen waar na controle daadwerkelijk hennep in de maïs stond.

De grootste locatie bevond zich in Horst aan de Maas waar circa 400 planten werden aangetroffen. De totale opbrengst van de geruimde planten wordt geschat op 2000 kilo. weed met een straatwaarde van ongeveer 4.000.000 euro. De politie heeft onderzoeken ingesteld maar dit heeft nog niet geleid tot de aanhouding van verdachten.

Kleinere plantages
In 2011 werden 60 locaties met hennepplanten in akkerbouwgebieden aangetroffen. Voor 2012 betekent dit een verdubbeling van het aantal locaties waar hennep werd geteeld, terwijl het aantal aangetroffen planten nagenoeg gelijk is gebleven. Een mogelijke verklaring voor deze toename is risicospreiding. Het aantal grote plantages in de regio lijkt verder af te nemen.

De toename in het aantal vondsten is voor de LLTB aanleiding volgend jaar met nog meer nadruk de maistelers en aspergetelers te bewegen aan het hennepproject deel te nemen. ,,Het bakenproject werkt preventief”, vertelt Cecile van Herten, medewerker Verenigingszaken bij de LLTB. ,,Ook dit jaar zijn er slechts sporadisch hennepplanten ontdekt in de maïsvelden met een oranje baken.”

Agrariërs die deelnemen aan Het Groene Goud krijgen een baken uitgereikt dat zij in hun maïsveld kunnen plaatsen. De coördinaten worden doorgegeven aan de politie, die met een helikopter of vliegtuig deze percelen vanuit de lucht controleert. Wanneer bij een deelnemende agrariër hennep wordt aangetroffen in zijn veld, krijgt hij in eerste instantie het voordeel van de twijfel en wordt hij vooralsnog niet strafrechtelijk vervolgd en hoeft hij niet op te draaien voor de kosten van het ruimen van de hennepplanten.

,,Het is belangrijk dat LLTB leden ook volgend jaar weer meedoen aan Het Groene Goud. Op deze manier kunnen we samen de hennepteelt aanpakken en daarmee het Limburgse platteland en de leefomgeving veiliger maken.”

Integrale aanpak
Het Groene Goud is het integrale project dat hennepteelt bestrijdt. In het project werken Limburgse gemeentes, politie, het Openbaar Ministerie, LLTB en de Belastingdienst samen. Ook de AID is bij Het Groene Goud betrokken. De provincie Limburg ondersteunt het project en financiert deels de kosten. Het Groene Goud richt zich op illegale hennepteelt in woningen, in loodsen en schuren en in akkerbouwgewassen (met name maïs). De LLTB doet dus mee aan het bestrijden van hennepteelt in het buitengebied door het inzetten van oranje bakens.
Hennep

Pagina delen