field-1246620_1920

Provincie, Roermond en LLTB willen zwijnen weer achter de afrastering

6 okt 2015
Steeds meer wilde zwijnen struinen rond buiten hun officiële leefgebied in De Meinweg. Met landbouwschade als gevolg. Gedeputeerde Patrick van der Broeck en wethouder Raja Fick-Moussaoui namen de proef op de som en gingen het natuurgebied in.

Langs het leefgebied van wilde zwijnen in de Meinweg staan afrasteringen om de wilde zwijnen zoveel mogelijk in het gebied te houden. Pierre Diederen heeft onderzoek gedaan naar de staat van deze rasters. 'Er zijn in de afrastering inderdaad elementen die onvoldoende worden onderhouden of onvoldoende functioneren', is de conclusie van gedeputeerde en wethouder tijdens hun inspectie.

Voorbeelden zijn de poorten aan de noordzijde van het leefgebied die steevast open staan en het wildrooster in de Melickerheideweg dat met zand is dichtgelopen. “Vanaf dag één hebben we aangegeven dat met name de poorten en doorgangen de zwakke schakel zullen zijn”, zegt LLTB-bestuurslid Pieter van Melick. “Kilometers afrastering worden al regelmatig gecontroleerd door boeren en jagers.”

Van Melick is blij met de gemaakte afspraken en de samenwerking met Staatbosbeheer om tot een gerichte aanpak te komen van het onderhoud aan het raster en de poorten. De provincie en de gemeente Roermond willen de kosten van het opknappen van het raster en de poorten voor hun rekening nemen. “Graag nemen we de ervaringen met betrekking tot dit raster mee bij het breed inzetten van rasters in de gehele provincie Limburg voor het voorkomen van wildschade.”

Klik hier voor het persbericht provincie Limburg.
Zwijnen

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij