field-1246620_1920

Aanpak faunaschade moet anders

1 sep 2015
Frustratie over de regels van het Faunafonds en onvoldoende bestrijdingsmogelijkheden kwamen aan bod tijdens het bliksembezoek van gedeputeerde Patrick van der Broeck aan het fruitbedrijf van Giel van Herten in Grathem.

Aanleiding van dit bezoek was de schade door mezen in peren en appels. Afgelopen weken hebben zich bij de LLTB meerdere fruittelers gemeld die teleurgesteld zijn, omdat hun schademelding bij het Faunafonds hooguit tot een kleine tegemoetkoming van de schade zal leiden.

De frustratie is groot omdat deze schade in het verleden nagenoeg volledig werd vergoed omdat er nauwelijks effectieve middelen zijn om de schade te voorkomen.

Deputé van der Broeck geeft aan dat de provincie niet aan zet is om eerdere beslissingen van het Faunafonds over behandelbedrag en afbouw van de tegemoetkoming terug te draaien. Wel zei hij toe dat het behandelbedrag bij taxatie van meerdere schades maar één keer in rekening zal worden gebracht. Verder gaf van der Broeck aan dat de provincie samen met de sector wil investeren in praktijkproeven naar methoden om vogels te weren.

Hij legt de vraag bij de fruittelers neer om te komen met een gezamenlijk project waarin divers werende middelen getest kunnen gaan worden. De provincie is bereid om een fors deel van dit onderzoek mee te financieren. Uiteindelijk is een ieder gebaat met passende schadebestrijding in plaats van uitkering.

LLTB-portefeuillehouder Pieter van Melick is blij met deze toezegging en spreekt van een omslag in denken. “Het gaat ons niet om uitkeringen voor de schade, de sector heeft behoefte aan instrumenten om schade te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van ontheffingen voor afschot, in het geval van zangvogels gaat het om effectieve en betaalbare verjagingsmethoden. Het geld dat de provincie reserveert voor tegemoetkomingen aan agrariërs kan dan voor een deel worden geïnvesteerd in betere bestrijdingsmethoden.“
Appelboom 2
 

mezenschade giel van herten

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Fruitteelt