field-1246620_1920

LLTB-vakgroepvoorzitters “Vasthouden aan ingezette koers”

22-05-2015
De vakgroepen varkenshouderij en pluimveehouderij willen vasthouden aan de door LTO uitgezette koers. Dit met als basis een gelijk speelveld voor alle veehouders en veehouderijsectoren. In het sectorplan 'Koersvast' uit 2013 hebben de veehouderijsectoren in LTO Nederland zelf aangegeven dat zij de sectoraal vastgestelde fosfaatproductieplafonds van 2002 niet zullen overschrijden.

Voorzitter Marc Tijssen van de LLTB-vakgroep Varkenshouderij: “We moeten koersvast blijven en deze sectorale plafonds niet loslaten. Elke sector is verantwoordelijk om met heldere en geborgde maatregelen er voor te zorgen dat de sectorale fosfaat plafonds niet worden overschreden. In het dierlijk overleg van LTO, waarin alle dierlijke vakgroepen zijn vertegenwoordigd, is unaniem commitment voor deze lijn.”

De vakgroepen hebben de opdracht meegekregen hun inzet en maatregelpakket om binnen hun sectorplafond te blijven nog eens goed tegen het licht te houden en indien noodzakelijk te komen met nieuwe voorstellen om de fosfaatproductie te beheersen, aldus vakgroepvoorzitter Pluimveehouderij Eric Hubers.

Tijssen en Hubers benadrukken, dat zij dit als vakgroepen serieus nemen. Tijssen: “We moeten koersvast blijven in onze drie sporen aanpak: Voerspoor, optimaliseren afzet en gebruik van varkensmest in Nederland (Mest op maat) en verwerking en export met toegevoegde waarde. Als we vastberaden blijven op die sporen met als eindig vangnet de dierrechten, dan is onze overtuiging dat we onder ons plafond blijven. De varkenshouderij neemt zijn verantwoordelijkheid waardoor we de POR regeling konden verzilveren. De ontwikkelingsruimte die bij verdere sectorale inspanning ontstaat willen wij als varkenshouderij zelf blijven benutten.”

Mestmarkt
De uitbreiding van de fosfaatproductie heeft ook zijn effecten op de mestmarkt. Varkenshouders raken in de problemen omdat hun mest niet weg kan. LTO en NVV ondersteunen varkenshouders in het zoeken naar afzetmogelijkheden en werken aan oplossingen. Tijssen: “Ook hier geldt dat we koersvast moeten blijven en doorwerken aan structurele oplossingen. De Initiatieven voor mestverwerking en mestverwaarding zijn er. Realisatie wordt vaak vertraagd door vergunningsprocedures. We houden de regering aan de toezegging om knelpunten snel op te lossen.”
LLTB vlag

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Akkerbouw, Paardenhouderij, Pluimveehouderij, Varkenshouderij