field-1246620_1920

Twintig miljoen extra voor land- en tuinbouw

22-04-2015
LLTB-voorzitter Léon Faassen is positief over het vandaag gepresenteerde provinciale coalitieakkoord. Daarin is de komende vier jaar twintig miljoen euro extra opgenomen voor de land- en tuinbouw. Het geld is bedoeld voor het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen voor boeren en tuinders. Ook komen extra middelen beschikbaar voor het vervangen van asbestdaken.

Faassen: “Je proef heel duidelijk dat het coalitieakkoord een voortzetting is van het ingezette beleid. Kern daarvan is het stimuleren van verduurzaming en innovatie en het belonen van vernieuwend ondernemerschap. Daar hebben we als LLTB ook heel sterk op aangedrongen”.

Informateur Ger Koopmans (CDA) maakte het akkoord gisteren openbaar samen met de onderhandelaars van de vijf coalitiepartijen: Hubert Mackus (CDA), Daan Prevoo (SP), Joost van den Akker (VVD), Leon Vaessen (D66) en Eric Geurts (PvdA).

De landbouwportefeuille blijft de verantwoordelijkheid van Patrick van der Broeck. Ook het natuurbeleid, de NB-wet en plattelandsontwikkeling vallen onder zijn taken. Financiën is ondergebracht bij de andere CDA-zetel (Ger Koopmans), terwijl aan VVD-gedeputeerde Twan Beurskens economie is toebedeeld. D’66 (Hans Teunissen) krijgt onder meer ruimtelijke ordening. De SP (Daan Prevoo en Marleen van Rijnsbergen) gaat zich in eerste instantie bezighouden met onder meer asbestsanering, duurzaamheid, waterveiligheid en de arbeidsmarkt. De PvdA tenslotte richt zich in de persoon van Eric Geurts vooral op toerisme en recreatie, binnenstedelijke ontwikkeling, de landgoederenzone en de provinciale wegen.


Verduurzaming
De coalitie gaat zich nadrukkelijk richten op verduurzaming van de land- en tuinbouw. Ze wil ruimtelijke kaders bieden voor een “gezonde bedrijfsvoering van streekeigen (familie-)bedrijven met (grondgebonden) land- en tuinbouw.” De binding met en inpassing in de omgeving van agrarische bedrijven wordt versterkt door (planologische) ruimte te creëren voor aanvullende activiteiten en diensten.” Daarin is ook aandacht voor de professionele inzet van boeren en tuinders bij natuurontwikkeling en natuurbeheer. Tegelijkertijd beperkt de provincie de vervuiling en overlast door consequent toezicht en handhaving van de geldende regels. Vanuit het mkb-fonds komt er meer aandacht voor land- en tuinbouwbedrijven om familiebedrijven en nieuwe economische dragers daarvan te stimuleren.

Dierwelzijn
Ook dierwelzijn heeft een plek gekregen in het akkoord: “De Provincie gaat dierenwelzijn en verduurzaming stimuleren door innovatie te ondersteunen bij agrarische bedrijven die doelgericht bezig zijn met productiebeheersing en het verbinden van hun activiteiten met natuur en landschap. Daarbij is er ook aandacht voor de facilitering van gezamenlijke innovaties bij (grotere) groepen ondernemers en het stimuleren van nieuw ondernemerschap.

POL-beleid voortgezet
Het beleid voor land- en tuinbouw zoals in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg vastgelegd, wordt gehandhaafd. De Provincie voert zelf geen specifiek beleid dat schaalvergroting in de veeteelt stimuleert. “We zoeken oplossingen voor situaties waar bedrijven hinder of overlast veroorzaken ook al voldoen zij aan de vergunningseisen. De methodiek zoals ontwikkeld uit de ‘proeftuintjes Nederweert’ kan daarbij inspiratie bieden.

Versnellingsagenda Tuinbouw
De nieuwe coalitie omarmt volledig de koers zoals die is vastgelegd in de eindrapportage van de Agenda TuinbouwVersnelling. “De glastuinbouw biedt een aanzienlijke werkgelegenheid, draagt bij aan het bruto product en aan de kwaliteit en leefbaarheid van het buitengebied. De Provincie zal zich samen met alle belanghebbenden inspannen om de Transitieagenda Tuinbouw zoals beschreven in het ‘Eindrapport Tuinbouwversnelling; van crisis naar nieuwe werkelijkheid’, te realiseren.”
Coalitieakkoord

Pagina delen