field-1246620_1920

Stand van zaken huisvesting arbeidsmigranten

16 dec 2014
Graag willen we u informeren over de voortgang van de gesprekken van de LLTB en de ondernemersklankbordgroep huisvesting met de gemeente over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Er is gesproken over:

• Het paraplubestemmingsplan dat binnenkort ter inzage wordt gelegd;
• De verkorte procedure om huisvesting in (bedrijfs)woningen te legaliseren;
• Het voornemen van de gemeente om boete-leges op te leggen;
• Het overleg over vereenvoudiging van de inning van de verblijfsbelasting.

Lees hieronder meer.

Paraplu bestemmingsplan legalisatie
Vanaf 18 december ligt het ontwerp paraplu-bestemmingsplan huisvesting tijdelijke arbeidskrachten ter inzage. Dit plan regelt de huisvesting van de 43 locaties die in het legalisatietraject meedoen. Tevens zijn hierin 18 locaties opgenomen die al eerder waren gelegaliseerd.

Wij adviseren iedereen die dit betreft om het plan goed na te kijken. Als er fouten of onjuistheden in het ontwerp plan staan moet u reageren. Vanaf 5 januari richt de gemeente een informatiecentrum in. U kunt hier het plan inzien en er is de mogelijkheid om uw opmerkingen of vragen in een persoonlijk gesprek met een ambtenaar te bespreken. Het plan ligt tot en met 28 januari ter inzage, binnen deze termijn moet u een eventuele zienswijze indienen.

Het plan is vanaf 18 december ook digitaal via de website van de gemeente of de website www.ruimtelijkeplannen.nl in te zien. Het is de bedoeling dat het plan definitief wordt vastgesteld in de raadsvergadering van april.

Verkorte procedure
In het ontwerp bestemmingsplan wordt ook een mogelijkheid opgenomen om bedrijfswoningen en andere woningen te gebruiken als verblijf voor maximaal 10 arbeidsmigranten. Het gaat dan om arbeidsmigranten die er maximaal 6 maanden aaneengesloten verblijven. Hiervoor geldt een korte zgn binnenplanse wijzigingsprocedure die €625,- kost. Uiteraard moet de woning wel voldoen aan eisen van het Bouwbesluit. Is dit voor u van toepassing dan moet u zich melden bij de gemeente.

Deze procedure kan worden gestart nadat het paraplubestemmingsplan is vastgesteld. Dit is naar verwachting in april. Worden er maximaal 4 tijdelijke arbeidskrachten in de woning gehuisvest, dan hoeft u niets te doen. De woning blijft dan gewoon als woning bestemd. Heeft u meer dan 4 personen in een woning gehuisvest dan adviseren wij u van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te maken.

Volgens de gemeente zijn er geen ondernemers die nu met het legalisatietraject meedoen (kosten €2.500,-) en ook voor de korte binnenplanse procedure (€ 625,-) in aanmerking komen. Ons is echter gebleken dat dit minimaal bij één ondernemer wel het geval is. Kijk zelf dus kritisch of uw situatie in aanmerking voor de verkorte procedure. Als dit het geval is, meld u dan zo spoedig mogelijk bij de gemeente.

Boeteleges
De gemeente houdt vast aan het heffen van boeteleges. Dat wil zeggen dat de leges voor bouwen en brandveilig gebruik met 100% worden verhoogd omdat het een illegaal gebouw is. Wij hebben hier fel tegen geageerd en aangegeven dat dit niet redelijk is en volgens ons ook niet rechtmatig. Houdt de gemeente vast aan de boeteleges dan zullen wij met u in overleg treden over nadere stappen.

Verblijfsbelasting
Wat betreft de verblijfsbelasting staat de gemeente positief tegenover het voorstel om te werken met forfaitaire bedragen. Dat wil zeggen dat er een vast bedrag per vergunde huisvestingplaats in rekening wordt gebracht. Er hoeft dan jaarlijks geen uitgebreid overzicht van het aantal overnachtingen te worden overlegd. De LLTB en de klankbordgroep werken een voorstel hiervoor uit en bespreken dit met de gemeente. Overigens blijft altijd de mogelijkheid bestaan om wel gedetailleerd een opgave te doen per persoon per nacht als de huisvester dit wil.

Verder hebben meerdere ondernemers bezwaar gemaakt tegen de heffing 2012 en 2013. Wethouder Sanders heeft in de raadsvergadering van 3 december aangegeven dat er respectievelijk € 17.000,- en € 27.757,-aan heffingen open staat. Sommige huisvesters bestrijden de rechtmatigheid van de belasting, anderen maken bezwaar omdat er geen goede onderbouwing is van de hoogte van de aanslag. Als deze bezwaren gegrond worden verklaard dan zullen we als LLTB en klankbordgroep bekijken in hoeverre dit ook van toepassing is op de aanslag van de andere ondernemers die wel de aanslag hebben betaald.
seizoensarbeid.JPG

Pagina delen