field-1246620_1920

Ophokplicht in België

21-11-2014
Na 2 nieuwe gevallen van vogelgriep in het Nederlandse Kamperveen, 1 met zware moederdieren en 1 met eenden, heeft het FAVV vanmorgen samengezeten met de sector.

De beslissingen die hieruit voortgevloeid zijn:
  1. algemene ophok- of afschermverplichting;
  2. verplicht voederen en drinken geven van alle pluimvee in de stal of afgeschermd van wilde vogels;
  3. geen gebruik van regen- of oppervlaktewater om pluimvee mee te laven;
  4. verbod op verzamelingen van pluimvee, andere dan markten en tentoonstellingen met dieren van gecontroleerde herkomst van particulieren.

Wij hebben met alle schakels van de sector duidelijke afspraken gemaakt en hopen dat elke schakel zich hieraan zal houden! Uitladen van vleeskuikens blijft mogelijk, maar zowel de vrachtwagens als de kratten moeten goed gereinigd en ontsmet zijn. Op de slachthuizen zal PCE aanwezig zijn om dit te controleren. Ziet u vuile kratten, weiger dan gewoon de ganse vrachtwagen. In het slachthuis moeten eerst de wegladers geslacht worden, pas nadien de uitladers. Vangmachines moeten goed gereinigd en ontsmet zijn. Is dit niet het geval, weiger dan deze machines. Eis van de vangploegen dat ze propere kledij gebruiken, geef bedrijfseigen kledij of wegwerpkledij.

Vrachtwagens met voeder moeten voor en na het erf op te rijden alle wiekassen reinigen en ontsmetten. Ook dierenartsen moeten de wielkassen van hun wagens ontsmetten.
Eierhandelaren moeten hun plastieken trays zeer goed reinigen en ontsmetten. Wordt er gebruik gemaakt van pulptrays, dan moeten de pulptrays nieuw zijn. Is dit niet het geval, weiger dan de trays.

Broeierijen moeten zich ook aan alle hygiënemaatregelen houden. Het bezoekersregister moet uitgebreid worden: van elke bezoeker moet de nummerplaat genoteerd worden. Houdt de 4-dagen regel enorm goed in het oog: elk voertuig, elke persoon en alle materiaal die in de 4 voorafgaande dagen in een risicogebied in contact is geweest met pluimvee of op een plaats geweest is waar pluimvee gehouden wordt, krijgt geen toegang tot plaatsen waar pluimvee gehouden wordt. Dit geldt ook voor de mengvoersector. Voertuigen met Nederlandse nummerplaten zijn dus verboden.

Het belangrijkste: houdt u als pluimveehouder strikt aan alle hygiënemaatregelen! Uw erf kan altijd besmet zijn. Plaats dus aan elke stal een ontsmettingsbak en ververs de inhoud op tijd, gebruik bedrijfseigen kledij en schoeisel. Houdt bezoekers uit uw stallen. Werk met propere materialen en zorg dat er een strikte scheiding is tussen de stallen(propere gedeelte) en buiten(vuile gedeelte).

Constateert u bij uw pluimvee een daling van de voer- en waterconsumptie van meer dan 20 procent, een sterfte van meer dan 3 procent per week en/of een legdaling van meer dan 5 procent en dit gedurende meer dan 2 dagen, contacteer dan onmiddellijk uw bedrijfsdierenarts. Hij of zij moet dan monsters sturen naar DGZ of ARSIA voor een laboratoriumanalyse. De bedrijfsdierenarts hoeft geen dode kippen op te sturen. Hij of zij mag 5 cloaca- en 5 trachea swabs opsturen.

Wij willen jullie op het hart drukken om al deze afspraken strikt op te volgen.

(Bron: J. Vrenken, Pluimveebond België)

Belgische vlag

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Pluimveehouderij