field-1246620_1920

Paarden en gezondheid

15 sep 2014
Nieuwsuur besteedde 13 september aandacht aan een rapport voor gezondheidsrisico’s bij paarden. Geconcludeerd werd dat honderden kwakzalvers en alternatieve genezers foute diagnoses stelden.

Dat leidt ertoe dat paarden bijvoorbeeld kreupel blijven of rugklachten houden.
Die stelling wordt bevestigd door Julius Peters van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Eigenaren stappen naar zo'n alternatieve behandelaar omdat die veel goedkoper is dan een dierenarts.
De Dierenbescherming herkent de problemen. "Het is penny wise pound foolish", zegt directeur Frank Dales. "In plaats van dat het paard beter wordt van de behandeling, wordt hij vaak nog slechter. En dan is het herstelproces uiteindelijk alleen maar langduriger en ook kostbaarder."

Dure hobby
In Nederland zijn ongeveer 400.000 paarden. Ze staan op grote maneges en fokkerijen of in kleine stallen bij de eigenaar thuis. Bij de koop zijn nieuwe eigenaren zich vaak niet bewust van de hoge kosten. En het houden van een paard wordt alleen maar duurder als hij een blessure krijgt en de dierenarts moet worden gebeld.
Daarom gaan eigenaren het alternatieve medische circuit in. Met behandelaars die niet goed weten waar ze het over hebben, volgens Peters.

Zorgelijk
"Wat ik dan hoor, is een gedraaide milt, een geklemde ischias of 'iets' aan de eierstokken. Soms ook bij een mannelijk dier, dus dat past niet helemaal. En ook nierproblemen. Nou dat heb ik in mijn carrière als dierenarts, en die beslaat al 32 jaar, niet vaak gezien."
Ook de Sectorraad paarden (SRP), keurt de praktijken af. "Ik vind dat een zorgelijke situatie", zegt Ruud Pruijsten-Timmermans van de sectorraad. "Het welzijn van het paard is erbij gebaat dat hij de noodzakelijke zorg krijgt."

Geen tuchtcollege

Volgens de wettelijke regels mogen medische handelingen alleen worden uitgevoerd door dierenartsen. Maar er is in de praktijk weinig te doen tegen een foute diagnose van een kwakzalver, zegt dierenarts Peters. "Wij dierenartsen, maar ook dierenfysiotherapeuten zijn in het zogenoemde BIG-register opgenomen. Zij staan nergens ingeschreven. Wij hebben een tuchtcollege, dus als u niet tevreden bent over mijn handelen, kunt u mij aanklagen. Dat is in het alternatieve circuit zeker niet het geval."
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Dierenbescherming willen een verplichte halfjaarlijkse keuring van paarden. Eigenaren moeten daarbij paarden medisch laten controleren door een bevoegde dierenarts.

Kreupel
Wageningen Universiteit heeft in 2010 onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een Welzijnsmonitor. De wetenschappers deze testen bij 3000 paarden op 150 bedrijven met meer dan 20 paarden. Bij het onderzoek naar huidafwijkingen komen verschillende resultaten in beeld, variërend van witte haren, schuurplekken, huidbeschadiging tot mok. Bij het onderzoek naar de beweging zien we in de resultaten goed bewegende paarden, maar ook paarden die stijf bewegen, niet regelmatig lopen of zelfs kreupel zijn. Aan de uitkomsten kunnen geen conclusies verbonden worden. De vraag is immers of een afwijking een probleem is. “We hebben te maken met levende dieren, die net als mensen iets kunnen mankeren door bijvoorbeeld ouderdom of een blessure. Het is hoe dan ook een signaal. Reden om na te gaan of de afwijking aanleiding is om een professional in te schakelen voor behandeling. De zieke dieren zijn gebaat bij de best mogelijke behandeling.”, zegt Ruud Pruijsten-Timmermans van de Sectorraad paarden. "Elk paard dat pijn heeft, is er een te veel. Wat wij eraan kunnen doen, is eigenaren bereiken en die adviseren om er ook echt op die manier mee om te gaan."

De Tweede Kamer praat in november met staatssecretaris Dijksma over paardenwelzijn.
Bemelmans

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Paardenhouderij