Indien u deze nieuwsbrief niet kunt lezen, klik dan hier voor de online versie.
25 november 2014
Kopje Pluimveehouderij
LLTB Nieuwsservice
Corridor
Corridor ingesteld voor vleeskuikens
Een noodzakelijke maatregel, maar laat ingezet. Dat is de reactie van Eric Hubers op de corridor maatregel vanuit EZ. Vleeskuikens uit regio Zuid mogen via een corridor worden vervoerd naar slachterijen in regio West.

Hubers: “Het werd tijd. De druk voor vleeskuikenhouders werd te groot. We hebben vanaf zondag al bij het ministerie aangegeven dat de indeling per regio’s problemen zou geven bij veel ondernemers. Het leed op boerderijen met slachtrijpe kuikens neemt met het uur toe. Goed dat de maatregel er is, maar dit had het ministerie kunnen zien aankomen en eerder hiertoe kunnen besluiten.”
Mest
De regeling voor mest
Omdat mest een belangrijke bron voor verdere verspreiding van het virus kan zijn is vervoer van mest in het hele land verboden. Mest en strooisel moeten dus worden opgeslagen op het bedrijf.

Het is toegestaan om onder strikte voorwaarden lege containers op het bedrijf aan te voeren voor de opslag van mest. De vrachtwagens en containers moeten voorzien worden van de regiostickers en volgens het hygiëne protocol worden ontsmet. Indien de mest niet in een loods of container kan worden opgeslagen dient deze te worden afgedekt zodat contact met wilde vogels wordt voorkomen.
Kip dossier
Regeling vermeerderaars in de maak
Staatssecretaris Sharon Dijksma wil een regeling treffen voor pluimveevermeerderaars en broederijen die schade lijden als gevolg van het verbod om lege stallen te herbevolken. Dat is maandag afgesproken in overleg tussen LTO en het ministerie van Economische Zaken.

Binnen het Diergezondheidsfonds zijn geen afspraken met het bedrijfsleven gemaakt om dergelijke schade voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Zij hebben na 2003 wel meebetaald aan het Diergezondheidsfonds. Het verbod op herbevolken is genomen om te voorkomen dat bij een eventuele uitbraak meer dieren dan noodzakelijk moeten worden geruimd. Bovendien vormt een volle stal een groter risico voor verspreiding van het virus dan een lege stal. Vandaag is er opnieuw overleg tussen LTO en ministerie. De staatssecretaris heeft aangegeven om binnen de Europese kaders te kijken of zij een voorziening kan treffen voor de broederijen en vermeerderaars.
Problemen hennenopfokkers
Sommige opfokkers van leghennen hebben of krijgen problemen door het vervoersverbod voor pluimvee en dat ze hun opgefokte leghennen niet mogen afleveren naar de leghennenbedrijven.

Dit zegt een opfokker in Ospel. Hij had afgelopen week zijn dieren willen verplaatsen naar een legpluimveehouder maar mag deze niet vervoeren. Afgelopen weekend stond alles klaar om de dieren te verplaatsen maar door de nieuwe regeling is dit niet mogelijk. Die dieren zijn zover dat ze kunnen eieren kunnen gaan leggen maar zitten in een stal die daar niet voor is ingericht. Hoeveel opfokkers op dit moment in dezelfde omstandigheid verkeren, is niet bekend.

Doordat in regio C geen slachterij voor uitgelegde dieren aanwezig is en België momenteel geen slachtdieren uit Nederland wil ontvangen zullen na afloop van het vervoersverbod de problemen nog niet opgelost zijn. De dieren die in de opfok zitten kunnen niet direct worden verplaatst als de oude dieren niet afgevoerd zijn en de stallen niet gereinigd zijn. Vanuit LTO vindt overleg met het ministerie plaats om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen.
Onderzoek naar rol wilde vogels
In een poging duidelijkheid te krijgen over de rol van wilde vogels in de verspreiding van de vogelgriep, heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) de voorbereidingen in gang gezet voor het vangen en testen van knobbelzwanen, wilde eenden en meeuwen.

Dat schrijft ze vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak van de vogelgriep. Het onderzoek naar de monsters die bij de gevangen dieren zullen worden afgenomen wordt gedaan door het Erasmus Medisch Centrum, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie en SOVON, het kenniscentrum voor vogelonderzoek in Nederland.

Er zijn al vijfhonderd wilde eenden onderzocht die aanwezig waren bij kooikers, schrijft Dijksma. Hoogpathogene virussen is toen niet aangetroffen, wel laagpathogene. In een gebied van tien kilometer rondom Hekendorp, het dorp waar op een boerderij een week geleden het eerste geval van een hoogpathogene variant van de vogelgriep werd aangetroffen, zijn monsters van uitwerpselen verzameld. Die worden onderzocht. Dijksma verwacht de uitslag “in de komende weken”.
LLTB-ers in de media
Optreden Theo Coumans vanaf 3 min.20 sec. Vanmiddag hebben Eric Hubers en pluimveehouder Jo Evers een studio-interview bij TVL gehad. Het kalkoenenbedrijf van LLTB-lid Jo Evers uit Roggel is in 2003 preventief ontruimd. Zodra dit dubbelinterview door TVL online beschikbaar is gesteld, zal dat ook op de website van de LLTB worden geplaatst.
Slachtcapaciteit zware vleeskuikens
In Regio C ontbreekt de mogelijkheid om zware vleeskuikens te slachten. De aanwezige slachtcapaciteit van 700.000 ton per week is ingericht voor het slachten van lichte dieren.

Doordat België momenteel geen Nederlandse vleeskuikens wil ontvangen is het een eerste prioriteit om te zorgen voor een corridor vanuit Regio C naar Regio A waar een overcapaciteit aanwezig is. Vanmiddag heeft het ministerie bekend gemaakt dat de slachterijen van Mierik in Breukelen en Clazing in Zevenhuizen vanaf morgen alleen nog maar kuikens mogen slachten afkomstig uit Regio C. Hiervoor is een corridor ingesteld waarover deze twee slachterijen vanuit Regio C benadert kunnen worden.

De slachterijen moeten 1 dag van te voren bij de NVWA aangeven welke wagens (kenteken, vervoermiddel), het bedrijf van herkomst en het aantal dieren. Hopelijk is de NVWA vandaag coulant in de late aanvraag zodat morgen geslacht kan worden. De vrachtwagens moeten zijn voorzien van een sticker en zich houden aan de route vanuit Regio C naar de slachterijen.
Broedeieren mogen afgevoerd worden
Gisteren zijn enkele wijzigingen in de regels gepubliceerd, onder andere met betrekking tot het afvoeren van (broed)eieren van bedrijven. Broedeieren mogen binnen een regio naar een broederij vervoerd worden. Bij afvoer via pakstations mogen de broedeieren ook naar andere regio’s, waarbij de voorwaarden voor vervoer strikt nagevolgd moeten worden.
Herbevolken bedrijven met vleeskuikens
Ook is het herbevolken van bedrijven met vleeskuikens besproken. Het ministerie heeft aangegeven daar nog geen ruimte voor te kunnen bieden. Argument van het ministerie is dat alle maatregelen er op gericht zijn het aantal contacten tussen bedrijven (door bijvoorbeeld vervoersmiddelen of personen) zo veel mogelijk te beperken.

Een grote hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen. Berekeningen van het CVI laten zien dat het vrijwel onontkoombaar is dat introductie van virus in regio’s met veel pluimvee leidt tot een epidemie. Staatssecretaris Dijksma wil voorkomen dat bij een eventuele nieuwe besmetting van vogelgriep meer pluimvee dan noodzakelijk moet worden geruimd. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren.

LTO blijft zich inzetten voor een zo snel mogelijke herbevolking van de bedrijven. Beperking van risico’s op een nieuwe besmetting blijft echter prioriteit houden omdat anders de schade nog vele malen groter wordt.
Broederijen en vermeerderingsbedrijven
Voor de broederijen en de vermeerderingsbedrijven ontstaat door de overgang van het landelijke vervoersverbod naar een regionale aanpak directe schade. Over de vergoeding van deze schade zijn geen afspraken met de sector gemaakt in het convenant financiering bestrijding dierziekten (Diergezondheidsfonds).

LTO Nederland is in constructief overleg met het ministerie om hiervoor binnen Europese kaders een voorziening te treffen. Het ministerie heeft aangegeven om zich in te spannen om de export van broedeieren naar Rusland op korte termijn weer mogelijk te maken. In Rusland is momenteel veel vraag naar Broedeieren.
Duidelijkheid salmonellabemonstering
Het opsturen van overschoentjes voor salmonellabemonstering en ander monstermateriaal wordt gezien als veterinair noodzakelijk en mits veilig verpakt, is verzending hiervan toegestaan.

In aanvulling meldt Avined dat de Salmonellamonsternemingen die door derden moet worden uitgevoerd op dit moment alleen door dierenartsen uitgevoerd mogen worden. De monsternemingen door derden zijn onder meer: a) het jaarlijkse officiële onderzoek bij leghennen en b) het geborgde onderzoek bij vleeskuikens en leghennen (standaard maximaal 3 weken voor slacht).
Dierenartsen loven aanpak vogelgriep
De KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) is content over de aanpak die wordt gevolgd om de vogelgriep te bestrijden. “De samenwerking tussen overheid, pluimveesector en de dierenartsenorganisatie loopt gesmeerd en constructief,” zo meldt Dirk Willink, voorzitter KNMvD.

“Zelf opereer ik wat meer op de achtergrond, maar ik ontvang zeer positieve berichten van onze vertegenwoordiging uit de vakgroep gezondheidszorg pluimvee.”

De overheid en in het bijzonder het ministerie van EZ pakt de huidige uitbraak gericht aan waarbij ze rekening houdt met de volksgezondheid en tevens oog heeft voor de belangen van de sector. De KNMvD is dan ook tevreden over constructieve wijze waarop het overleg over de bestrijding van aviaire influenza verloopt tussen de staatsecretaris en haar ministerie met de sector en de veterinaire beroepsgroep.

Dierenartsen op allerhande werkplekken, in de praktijk, onderzoek en beleid, werken aan de bestrijding mee. Er zijn duidelijk lessen getrokken uit de vorige crises. Dankzij een snelle en risico-gebaseerde aanpak met oog voor dierenwelzijn verloopt de bestrijding tot nu toe goed en wordt een scenario als in 2003 hopelijk voorkomen, aldus de KNMvD.
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001