Indien u deze nieuwsbrief niet kunt lezen, klik dan hier voor de online versie.
24 november 2014
Kopje Pluimveehouderij
LLTB Nieuwsservice
Kip (2)
Opnieuw basisoverleg met Economische Zaken
Vanmiddag is er opnieuw basisoverleg geweest met Economische Zaken (EZ). Bij dit overleg waren vanuit LTO Eric Hubers, Alex Spieker, Jan Verhoijsen en Heleen Prinsen. De reacties van leden die vandaag bij de regionale organisaties zijn binnengekomen zijn meegenomen naar dit basisoverleg en daar ingebracht.

Ondernemers moeten uit de voeten kunnen met de regelgeving vanuit de overheid. LTO maakt zich hard voor oplossingen voor knelgevallen en versoepelingen van de strikte maatregelen waar mogelijk. Tegelijkertijd zetten we alles op alles om nieuwe besmettingen van vogelgriep te voorkomen. Hieronder leest u de belangrijkste punten uit dit overleg.

Eric Hubers was vanavond te gast bij Nieuwsuur. De uitzending is hier terug te vinden.
Eric Hubers uitsnede
‘Knelgevallen moeten worden opgelost’
LTO Nederland zet zich volop in om voor knelgevallen bij pluimveehouders oplossingen te vinden die nu ontstaan door de maatregelen om de vogelgriep in te dammen. Bij LTO Nederland staat het beperken van het risico voorop.

LTO schaart zich achter het pakket maatregelen, dat gisteren is afgekondigd door het ministerie van Economische Zaken, maar waakt wel over de praktische uitvoerbaarheid ervan voor de pluimveehouders.
Lees verder >>
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
Geen nieuwe verdenkingen
Het ministerie heeft aangegeven dat er geen nieuwe verdenkingen van vogelgriep in Nederland zijn geconstateerd. Maar de toestand is nog niet stabiel. De regio indeling die zondag na afloop van de standstill is afgekondigd, heeft tot doel om verspreiding van de griep door het land te voorkomen.
Actuele regelgeving
Het ministerie publiceert de actuele regelgeving op hun site. Het ministerie heeft
Inmiddels heeft de rijksoverheid ook een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden.

Als u vragen heeft, kunt u bellen met de overheid via nummer 088-0424242. Knelpunten op bedrijven kunt u melden via nummer 0900-0388.
Broedeieren mogen worden afgevoerd
Vandaag zijn enkele wijzigingen in de regels gepubliceerd, onder andere met betrekking tot het afvoeren van (broed)eieren van bedrijven. Broedeieren mogen binnen een regio naar een broederij vervoerd worden. Bij afvoer via pakstations mogen de broedeieren ook naar andere regio’s, waarbij de voorwaarden voor vervoer strikt nagevolgd moeten worden.
Afvoer van vleeskuikens van gemengde bedrijven
Er is uitgebreid gesproken over de afvoer vleeskuikens van gemengde bedrijven en de problemen die zich daarbij in specifieke regio’s (C en D) voordoen. Het ministerie onderzoekt op dit moment de mogelijkheden van gebruik van slachterijen in Duitsland en België. Ook is de mogelijkheid van een corridor naar slachterijen in gebied A (Noord-Holland) geopperd. Het ministerie werkt hier verder aan.
Herbevolken bedrijven met vleeskuiken
Ook is het herbevolken van bedrijven met vleeskuikens besproken. Het ministerie heeft aangegeven daar nog geen ruimte voor te kunnen bieden. Argument van het ministerie is dat alle maatregelen er op gericht zijn het aantal contacten tussen bedrijven (door bijvoorbeeld vervoersmiddelen of personen) zo veel mogelijk te beperken. Een grote hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen.

Staatssecretaris Dijksma wil voorkomen dat bij een eventuele nieuwe besmetting van vogelgriep meer pluimvee dan noodzakelijk moet worden geruimd. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren. LTO blijft zich inzetten voor een zo snel mogelijke herbevolking van de bedrijven. Beperking van risico’s op een nieuwe besmetting blijft echter prioriteit omdat anders de schade nog vele malen groter wordt.
Broederijen en vermeerderingsbedrijven
Voor de broederijen en de vermeerderingsbedrijven ontstaat door de overgang van het landelijke vervoersverbod naar een regionale aanpak directe schade. Over de vergoeding van deze schade zijn geen afspraken met de sector gemaakt in het convenant financiering bestrijding dierziekten (Diergezondheidsfonds). LTO is in constructief overleg met het ministerie om hiervoor binnen Europese kaders een voorziening te treffen.
Oproep LTO: ook hobbydieren ophokken
In de huidige regeling is alleen voor commercieel gehouden pluimvee sprake van een ophokplicht. Het ministerie heeft dit niet in de regeling opgenomen omdat handhaving daarvan uiterst moeilijk is. LTO roept hobbyhouders nog steeds op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun dieren op te hokken. Zo kunnen professionele houders en hobbyhouders gezamenlijk bijdragen aan het verminderen van de risico’s.
Blijf knelpunten melden bij NVWA
Zoals al eerder aangegeven heeft de NVWA een speciaal knelgevallen telefoonnummer opengesteld voor het melden van knelpunten op de bedrijven: 0900 – 0388. Het is van belang dat u als pluimveehouder knelgevallen rechtstreeks meldt bij de NVWA. Reacties die bij ons binnenkomen worden door het crisisteam meegenomen in de gesprekken bij EZ.
Overzicht maatregelen gemengde bedrijven
In het basisoverleg is nadere toelichting gegeven op de maatregelen. Met name voor gemengde bedrijven met naast pluimvee ook varkens of melkvee gelden er veel regels. Morgen volgt er een overzicht van maatregelen die voor de gemengde bedrijven gelden.
Vervolg: woensdag nieuw bestuurlijk overleg
Aanstaande woensdag is er opnieuw bestuurlijk overleg met het ministerie waaraan Eric Hubers deelneemt. Waarschijnlijk is er vrijdag opnieuw een basisoverleg. We blijven als LTO ook buiten deze formele overleggen alles in het werk stellen om knelpunten zoveel mogelijk op te lossen.