Kalverhouderij

Exportwaarde van vlees gedaald

26 jan 2021

De exportwaarde van vlees kende in 2020 een krimp van 3 procent, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. Zuivel en eieren laten een exportkrimp zien van 4 procent.

Kalfsvlees

In euro's daalde de vleesexport van 9,0 miljard euro in 2019 tot 8,7 miljard euro in 2020. Door corona-uitbraken moesten meerdere keren slachterijen in zowel Nederland, Duitsland en Denemarken tijdelijk stil worden gelegd. De sluiting van restaurants in belangrijke afzetgebieden leidde tot een sterke vraaguitval naar bepaalde types vlees, zoals kalfsvlees.

Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China in 2019 en omringende landen is evenals in 2019 ook in 2020 de exportwaarde naar die landen sterk gestegen. Ondanks deze sterke waardegroei loopt dit jaar de exportgroei elke maand een beetje terug. Ook is er sterke prijsdruk omdat Duits varkensvlees vanaf september 2020 niet naar China mag vanwege varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. Het Duitse varkensvlees komt hierdoor ook op de Europese markt.

De totale waarde van de landbouwexport groeide in 2020 echter met ongeveer 1 procent naar 95,6 miljard euro, een nieuw record. Net als in 2019 zijn bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten de meest verhandelde exportproducten in euro’s gemeten. In 2020 werd er voor 9,5 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd, 0,3 procent meer dan in 2019.

Sierteeltproducten zorgen ook voor de meeste exportverdiensten van alle landbouwproductgroepen. De sierteeltexport had het in de eerste maanden van de coronacrisis heel lastig, maar herstelde zich in de maanden erna.

Bron: De Kalverhouder (22 januari 2021)

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Kalverhouderij