Varkenshouderij

Duitse boeren willen meer actie op aanpak AVP

22 jan 2021

Het aantal besmette zwijnen in Duitsland is de 500 gepasseerd. Het betreffen 349 gevallen in de eerste kernzone in Brandenburg, 162 gevallen in de tweede kernzone (Märkisch-Oderland) en 17 zwijnen in de deelstaat Saksen. In Saksen is er in de laatste twee weken geen besmet zwijn meer gevonden.

Everzwijn

Commerciële bedrijven en hobbymatig gehouden varkens blijven tot nu toe vrij van AVP. Wel zijn er afgelopen week helaas twee besmette zwijnen gevonden in de witte zone, ongeveer 2 kilometer buiten de eerste kernzone. Hier is een tijdelijk hek geplaatst, dat later zal worden vervangen door een vast hekwerk.  

Duits Actieplan AVP

Varkenshouders uit de Duitse deelstaten Brandenburg, Saksen en Thüringen (verenigd in de belangenorganisatie IGS) hebben een actieplan gepresenteerd. Daarin pleiten zij voor een effectieve bestrijding van AVP in het oosten van Duitsland door betere coördinatie en samenwerking tussen de districten, deelstaten en Bondsregering. Vanwege het Duitse staatsrechtelijke systeem met verdeelde verantwoordelijkheden loopt volgens de varkenshouders de afstemming stroperig.

Verder staat in het actieplan dat de gaten die nu nog in de permanente scheiding langs snelwegen zitten, moeten worden gedicht. Maar ook om een zwijnenvrije zone in te stellen aan weerszijden van de grens met Polen. Daarnaast maakt men zich hard voor een compensatiebetaling voor landbouwbedrijven die in de gedupeerde gebieden liggen. 

Op dit moment is er geen verbod op vrije uitloop in het risicogebied. Men pleit hiervoor, inclusief goede handhaving hierop. Daarnaast eisen de varkenshoudersorganisaties een permanente jacht op wilde zwijnen door lokale jagers, in samenwerking met politie en strijdkrachten.

Situatie Nederland

In Nederland ligt een actieplan vast in de Roadmap AVP. Hierin wordt voor verschillende onderwerpen, zoals 'wilde zwijnen beheer’ en ‘menselijk handelen’, gewerkt aan verkleining van risico’s. Helaas doorkruist corona de aanpak en is in 2020 ongeveer 30 procent minder afschot van wilde zwijnen geweest. Het is drukker in de bossen en natuurgebieden door meer recreanten, waardoor wilde zwijnen minder op de aanzitplekken van jagers komen. Meer drukte maakt het ook minder gemakkelijk om drukjachten te organiseren. 

POV gaat samen met de Jagersvereniging een plan opstellen om deze achterstand in te halen. De aangekondigde avondklok heeft ook een negatief gevolg voor de jacht, aangezien er vaak met schemer en in het donker wordt gejaagd. Hierover is de Jagersvereniging in gesprek met LNV en wordt hierin gesteund door LTO en POV.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij