Zuid

Vijf vragen aan: Rebecca Steinbusch-Lacroix

30 nov 2020

Kiempunt Limburg laat iedere maand een innovator uit de Limburgse agrofoodsector aan het woord door hem of haar vijf korte vragen te laten beantwoorden. Dit keer was het de beurt aan Rebecca Steinbusch-Lacroix, onder meer bestuurslid van LLTB-regio Zuid-Limburg.

Rebecca Steinbusch-Lacroix

Steinbusch-Lacroix werkt samen met haar schoonfamilie binnen een gemengd agrarisch bedrijf met melkvee een fruitteelt in Sint Geertruid. Met haar opleidingen in Recreatie & Toerisme en Commerciële Economie nam de LLTB-regiobestuurder het initiatief voor boerderijeducatie en -recreatie op het bedrijf onder de naam Lacro-i-Agro. Mede door haar opgedane kennis en ervaring als Regiocoördinator LAJK was zij kartrekker om medewerking te krijgen van provincie, gemeente en omgeving bij verduurzamingsplannen voor de melkveetak.

1. Hoe zijn jullie bezig met innovatie?

‘Innovatie is onlosmakelijk verbonden met toekomstperspectief creëren op een zo duurzame manier. We zijn constant bezig met verbeteren en efficiënter werken. Daarom werken we mee aan allerlei proeven en projecten en houden we vakliteratuur en sectorontwikkelingen goed in de gaten. Zelf focus ik vooral op thema's als maatschappelijk draagvlak, imago en zichtbaarheid van prachtige agrarische familiebedrijven en politieke besluitvorming. Ik kijk dan steeds: wat betekent dit voor het bedrijf en onze omgeving? Liggen daar kansen en innovaties waar wij mee aan de slag kunnen?’

2. Wat adviseert u andere agrofood professionals als ze willen innoveren?

‘Forceer innovatie niet; het ontstaat doordat je iets beter en anders wil aanpakken. Tijdens de zoektocht leg je contacten en schakel je hulp in. Zo kunnen prachtige samenwerkingen ontstaan. Iedere aanpassing die bijdraagt aan verduurzaming of efficiency is in mijn ogen al een innovatie, ook al breng je dat niet altijd als zodanig naar buiten.’

3. Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende twintig jaar?

‘We zitten nu midden in de stikstofcrisis met flinke gevolgen, zowel op het vlak van financiën als op de bedrijfsvoering. Dat maakt de toekomst zeer onvoorspelbaar. Pas als politiek gezien hier uitsluitsel over is gegeven, kan je als ondernemer verder kijken naar de toekomst.

Nederland is nu koploper in veilig en duurzaam voedsel, met strenge eisen en een vrij transparant voedselsysteem. Mechanisatie, data en AI kunnen voedselproductie nog duurzamer maken. Maar als boerenbedrijvigheid geen bestaansrecht meer heeft vanwege wet- en regelgeving en politiek-maatschappelijk draagvlak, dan kunnen we die koploperpositie verliezen. Goedkoop voedsel blijft het winnen van duurzaam voedsel, zeker zolang voedsel zo gemakkelijk beschikbaar is en zo gemakkelijk van de ene kant van de wereld naast de andere kan worden vervoerd.’

4. Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen?

‘Er is een totale herziening nodig van wet- en regelgeving op agrarisch gerelateerde vraagstukken, met meer samenhang en het totaalplaatje overziend. De beweegruimte voor agrarische bedrijven wordt sterk ingeperkt en staat innovatie en inzet op duurzamere werkwijzen in de weg. Dat is zonde.’

5. Aan welke innovator in de Limburgse agrofood legt u dezelfde vragen voor?

‘Aan Gerard en Ellen Mertz van Kleinfruitbedrijf Mertz en Innofruit. Naast teelt van kleinfruit zijn zij gedreven bezig met de verwerking van reststromen samen met hun compagnon onder de naam Innofruit. Ook zijn ze onlangs gestart met een groente- en fruitwinkeltje. Ik heb groots respect voor hun gedrevenheid om het beter te willen doen en daar steeds weer nieuwe wegen voor te zoeken.’

Bron: Kiempunt Limburg

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en innovaties in de Limburgse agrofoodsector? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief van Kiempunt Limburg. Kijk voor meer informatie op www.kiempunt-limburg.nl.

Pagina delen