Werkgeverslijn

Mondkapjesplicht per 1 december in bedrijfsruimten

1 dec 2020

Op dit moment krijgen Stigas en de Werkgeverslijn veel vragen binnen over de mondkapjesplicht die op dinsdag 1 december ingaat. In hoeverre geldt deze plicht voor bedrijfsruimten?

Werkgeverslijn corona web LLTB

Een bedrijfsruimte is een ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. Bedrijfskantines en receptieruimten van bedrijven vallen ook onder bedrijfsruimtes. Er geldt voor deze ruimtes dus géén verplichting om mondkapjes te dragen op of tijdens het werk. De basisregel is dat anderhalve meter afstand houden van elkaar voldoende wordt geacht om besmettingen te voorkomen.

Als het niet mogelijk is om op de werkplek anderhalve meter afstand te houden, moeten tussenschotten van plastic of plexiglas worden geplaatst. Alleen als het plaatsen van tussenschotten echt niet mogelijk is en de afstand tussen collega’s kleiner is dan anderhalve meter, dan pas mogen niet-medische mondkapjes worden gedragen. De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) kan hier op controleren. De mondkapjes moeten elke 3 uur worden gewisseld. Als een medewerker vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, dan moet hij/zij worden vrijgesteld van werkzaamheden die het dragen van mondkapjes noodzakelijk maken.

Bezoekers kunnen wel verplicht worden een mondkapje te dragen.

Bent u agrarisch ondernemer en heeft u personeel in dienst? Bel of mail dan de Werkgeverslijn voor alle werkgeversvragen via telefoonnummer 088-8886688, info@werkgeverslijn.nl of bezoek de website.

Pagina delen