Kalverhouderij

EU-voorzitter Duitsland pleit voor strengere transportregels

10 nov 2020

De onderzoekscommissie diertransport van het Europees Parlement heeft eind oktober gesproken met de Duitse landbouwminister Julia Klöckner. Zij is kritisch op de huidige transportregels en wil deze herzien.

Kalf

De huidige Europese Transportverordening uit 2005 wordt in veel opzichten te vrij geïnterpreteerd en moet snel meer bindend worden, vindt de Duitse bewindsvrouw. Ze liet de afgevaardigden weten dat ze de Europese Commissie heeft gevraagd dit probleem met spoed aan te pakken.

Verschillende parlementsleden riepen op waar mogelijk karkassen of vlees en vleesproducten te vervoeren in plaats van levende dieren. Anderen drongen erop aan ervoor te zorgen dat importen uit niet-EU-landen aan even hoge dierenwelzijnsnormen onderworpen moeten worden als in de EU.

Er werd ook gesproken over manieren om controles in de hele EU en aan haar grenzen, maar ook in niet-EU-landen te verbeteren en te harmoniseren, bijvoorbeeld op rust- of drinkgelegenheden, en om kortere toeleveringsketens en lokale slachthuizen te ondersteunen.

Hoewel veel leden van het Europees Parlement het erover eens zijn dat de bestaande EU-regels moeten worden herzien, stonden sommigen erop dat dit niet zou leiden tot een transportverbod naar niet-EU-landen. EU-voorzitter Duitsland beheert tot eind december de vergaderagenda en zal de herziening van de Europese Transportverordening uit 2005 vormgeven samen met Nederland, Denemarken en Zweden.

Bron: De Kalverhouder (5 november 2020)

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Kalverhouderij