Varkenshouderij

AVP: update situatie Duitsland en digitale spreekuur van POV

27 okt 2020

Vorige week werd bekend dat er opnieuw zes besmette dieren zijn gevonden in de kernzone van het eerste gevonden dier in de deelstaat Brandenburg. Dat brengt het totaal aantal besmette dieren op 86.

Varkenshouderij 1

De Europese Commissie heeft een veterinaire missie naar Duitsland georganiseerd. Volgens de deelnemers aan de missie doet Duitsland het goed. Het belangrijkste is om snel werk te maken van het plaatsen van hekken aan de westkant van de bufferzone. De EU heeft samengevat de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Haast maken met het plaatsen van hekken om migratie in westelijke richting te voorkomen;
  • Betere samenwerking met Poolse autoriteiten;
  • Betere samenwerking tussen de betrokken deelstaten in Duitsland;
  • Nog meer inzet van professionele krachten in het kader van het ‘uitkammen’ van de bossen.

Op woensdag 21 oktober heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de mogelijke gevolgen van de besmettingen in Duitsland voor Nederland. De minister is van mening  dat het dreigingsniveau voor introductie van AVP in Nederland op dit moment niet is toegenomen.

In de brief geeft de minister aan dat de kans op AVP via migratie van besmette wilde zwijnen naar Nederland verwaarloosbaar is. Het grootste risico voor verspreiding van het AVP-virus over grotere afstanden is menselijk handelen. De minister benadrukt daarom het belang van preventieve maatregelen, zoals biosecurity en het niet voeren van keukenafval aan varkens.

Er lopen verschillende acties om insleep via menselijk handelen te voorkomen. De acties zijn gericht op de doelgroepen: buitenlandse vrachtwagenchauffeurs, internationale werknemers, recreanten en toeristen. Ook acties voor reductie van de wilde zwijnen in Nederland worden in de brief genoemd.

De voornemens van de minister zijn prima, maar de POV vindt dat er nu snel tastbare resultaten moeten worden geboekt waaruit blijkt dat de wilde zwijnen stapels daadwerkelijk worden gereduceerd zoals afgesproken in de roadmap.

Digitaal spreekuur over AVP

Op woensdag 28 oktober houdt de POV om 20 uur een spreekuur over AVP. De dossierhouders van bestuur en werkorganisatie gaan dan met de leden in gesprek in een videobijeenkomst. Vanuit het Dagelijks Bestuur zullen Linda Janssen en Eric Stiphout erbij zijn, vanuit de werkorganisatie Henk Boelrijk en Fleur Bartels.

Het spreekuur start met een korte presentatie over het onderwerp. Daarna is er volop ruimte voor vragen. Heeft u vooraf al vragen? Geef deze dan door bij uw aanmelding. Aanmelden kan via deze link. U ontvangt daarna tijdig een Zoomlink waarmee u digitaal kunt deelnemen. Er is plek voor 30 leden.

Door corona is fysiek ledencontact onmogelijk. Dat betekent onder andere dat de POV in het najaar geen regiobijeenkomsten kan organiseren. POV vindt ledencontact erg belangrijk en introduceert daarom een digitaal spreekuur. Deelnemers kunnen via een Zoomlink deelnemen vanachter hun laptop, tablet of smartphone. De komende tijd zullen meer spreekuren worden georganiseerd. Heeft u zelf een thema dat u graag zou willen bespreken? Meld het via info@POV.nl.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Varkenshouderij