Ondernemerschap

'Behalve centjes ook handjes'

25 mrt 2020

Onder deze titel verscheen vanochtend een opiniestuk van LLTB-voorzitter Léon Faassen in Dagblad de Limburger. In dit artikel roept Faassen alle Limburgers op om de boeren en tuinders in hun omgeving te steunen door ook lokaal inkopen te doen.

Léon Faassen liggend

Lees het volledige artikel hieronder.

Behalve centjes ook handjes

Het coronavirus grijpt steeds sneller om zich heen en de ernst van de situatie wordt ons met de dag duidelijker. Ik proef steeds meer ongerustheid om me heen. Niet alleen over de gezondheid van onze naasten en die van onszelf, maar ook over de gezondheid en het voortbestaan van onze be­drijven. Dat geldt uiteraard voor alle ­sectoren. Het is goed om te zien hoe burgers en bedrijven elkaar steunen in deze moeilijke tijden. Een crisis brengt ook een hoop goeds bij veel mensen naar boven.

Zelf proberen we als Limburgse agrosector onze belofte in te lossen dat boeren en tuinders Limburg gezond houden. We staan schouder aan schouder met onze helden in de zorg door mondkapjes en overalls in te zamelen. Met name veehouders hebben die op voorraad en tonen zich graag bereid die te doneren aan het goede doel. Zelfs bezorgde burgers met ­privévoorraden wisten ons te vinden. Naast #trotsopdeboer en #trotsopdezorg, zeg ik #trotsopdeburger.

Tevreden

En we zijn op dit moment tevreden met onze overheid en blij met de manier waarop die nu acteert. Niet op de manier die we vaak zien in de vorm van regeltjes en onmogelijkheden, maar door te kijken waar ze onder­nemers kan ontlasten, helpen en zaken mogelijk en makkelijker te maken. Het kabinet kondigde een stevig pakket aan om bedrijven en werkenden de coronacrisis door te helpen. De maatregelen van het kabinet sluiten aan op de wensen zoals werk­gevers- en werknemersorganisaties die de afgelopen dagen deelden. Het doet me deugd dat het kabinet ook oog heeft voor de cruciale rol van boeren en tuinders in onze samenleving. Het is voor ons echter niet alleen een kwestie van centjes, maar vooral ook van handjes. Grenzen worden gesloten en internationale werknemers kunnen steeds moeilijker komen. Daarom kijken we extra naar de binnenlandse arbeidsmarkt. Ook die staat onder druk; er komen steeds meer mensen zonder werk thuis te zitten.

Collegiale uitleen

Wij werken met man en macht aan een oplossing die voor alle partijen voordelig is. Zo kan ik mij voorstellen dat op de Limburgse land- en tuinbouwbedrijven een plekje te vinden is voor de medewerkers van diverse bedrijven die de komende weken noodgedwongen thuis komen te zitten. Daarnaast kijken we naar collegiale uitleen in de agrarische sector zelf. Siertelers sturen personeel nood­gedwongen naar huis, omdat ze hun product niet meer kunnen verkopen, terwijl aspergetelers niet aan seizoenarbeiders kunnen komen. Die stromen moeten we met elkaar verbinden. We zien dit nu ook al op gang te komen en dat is een positief signaal. Zolang er voldoende mensen zijn, kunnen we samen blijven werken aan onze eigen voedselvoorziening.

Het is een historische tijd, waarin we elkaar echt moeten helpen. Als Limburgse agrosector zijn we constant op zoek naar mogelijkheden om ons steentje bij te dragen. Ik hoop dat wij op onze beurt op de steun van de burger kunnen rekenen.

Schade

De situatie waarin onze boeren en tuinders momenteel verkeren, moet niet worden onderschat. De primaire agrarische sector verwacht het komende half jaar al bijna 5 miljard euro schade te lijden door de coronacrisis. Dit is exclusief de schade in andere schakels van de voedselketen en de schade op de langere termijn. De vraag in de sierteelt is volledig ingestort. Producten worden vernietigd of gratis weggegeven bij bijvoorbeeld zorginstellingen. Een mooi gebaar, maar daar kunnen onze gezinnen niet van leven. Ik roep dus alle Limburgers op: steun uw boer en tuinder en koop ook lokaal. Ga bijvoorbeeld naar een lokale teler of kweker in uw dorp of stad. Ga naar de boerderijwinkel om de hoek en koop daar uw groente, uw fruit, uw stukje vlees, uw bos bloemen. Maak uzelf niet afhankelijk van de buitenlandse markt en help onze agrarische bedrijven overeind te blijven en de schappen in de supermarkten vol te houden.

U bent zoals altijd verzekerd van kwalitatief hoogwaardige en veilige producten en dat is op dit moment een groot goed.

Opiniestuk Léon

Pagina delen