Werkgeverslijn

Let op dat werknemers anderhalve meter afstand houden van elkaar

27 mrt 2020

Agrarische ondernemers moeten in de coronacrisis in de gaten houden dat hun werknemers op anderhalve meter afstand van elkaar blijven tijdens hun werk. Met die boodschap komen LLTB, LTO Noord, ZLTO en LTO Nederland nadat het kabinet eerdere deze week deze maatregel afkondigde.

Meetlint

Deze anderhalve meter afstand geldt ook in transportmiddelen en eventuele woon- en slaapverblijven. De maatregel is ter bescherming van de gezondheid van medewerkers. Daarnaast heeft de overheid aangekondigd hier streng op te handhaven.

‘Het is zaak dat we als ondernemers een veilige en hygiënische werkplek bieden aan onze werknemers’, stelt LLTB-bestuurslid Susanne Görtz (Arbeid). ‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die met personeel werkt, doordrongen is van die verantwoordelijkheid.’

Mensen mogen alleen dichter op elkaar staan als er bijvoorbeeld een (doorzichtige) wand tussen hen staat. Dit leidt tot zeer lastige situaties op de werkvloer en soms is het nodig om bijvoorbeeld de capaciteit van machines te beperken als mensen anders te dicht op elkaar zouden moeten staan om het werk bij te houden. Ook in bijvoorbeeld acht-personenbusjes kunnen op dit moment geen acht mensen mee. “Stelletjes” mogen wel in elkaars onmiddellijke nabijheid werken, zich verplaatsen en wonen.

Voor praktische voorbeelden van oplossingen die ondernemers vinden rond de knelpunten alsmede meer informatie over veiligheid op de werkvloer verwijzen wij graag naar de website van Stigas. Heeft u zelf oplossingen bedacht voor dergelijke situaties, dan kunt u dit door middel van foto's en/of video's delen met Stigas via Marilous.Chaillet@Stigas.nl. Voor de laatste ontwikkelingen kunt u terecht op de website van de Werkgeverslijn of de coronapagina van de LLTB.

De gemeente Horst en de Maas heeft over deze maatregelen een duidelijke infographic gemaakt in Nederlands, Engels en Pools. Klik hier om de infographic te downloaden.

Pagina delen