Pluimvee

Vogelgriepsituatie in Midden- en Oost-Europa

20 feb 2020

Vorige week is in het midden van Bulgarije op een eendenbedrijf hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld. Ook heeft er een tweede uitbraak van HPAI H5N8 plaatsgevonden in Tsjechië. Daarmee blijkt opnieuw dat het H5N8-virus nog niet onder controle is.

Kip3

De Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) meldt dat het in Bulgarije gaat om een bedrijf met 15.000 eenden. De gebruikelijke maatregelen zijn getroffen. De bedrijven die binnen de 3-kilometerzone van dit bedrijf gevestigd zijn, worden gecontroleerd. Daarnaast bevestigde de OIE een tweede H5N8-uitbraak in Tsjechië op een bedrijf met 7.500 kalkoenen en 130.000 vleeskuikens. Ook hier zijn de gebruikelijke maatregelen getroffen.

De afgelopen periode is het H5N8-vogelgriepvirus daarnaast vastgesteld bij pluimvee en wilde vogels in Polen, Duitsland, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Oekraïne. Sinds 12 februari 2020 geldt in Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven met commercieel gehouden pluimvee.

In Nederland geldt een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen voor gevogelte of broedeieren die terugkeren uit een land met een uitbraak van vogelgriep. Deze verplichting geldt voor EU-landen Polen, Bulgarije, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland en alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Dit is een bericht van LTO Nederland voor de sectorgroep Pluimveehouderij.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Pluimveehouderij