Paddenstoelenteelt

Nieuwsbrief LTO-vakgroep Paddenstoelen

20 feb 2020

De LTO-vakgroep Paddenstoelen deelt in deze nieuwsbrief het laatste nieuws vanuit de vakgroep. Dit naar aanleiding van de Vakgroepvergadering van vrijdag 31 januari.

Champignons

Op dit moment is LTO-vakgroep Paddenstoelen samen met Delphy en het Paddenstoelenpact volop bezig om de planning te maken voor de Nationale Paddenstoelendag op 23 april 2020. Deze dag zal plaatsvinden op Paddenstoelenkwekerij De Hopwaag (Han van Hemert), Zandweg 17, 5324 JN Ammerzoden.

De dagvoorzitter van de dag is Hans van den Heuvel, directeur van LTO Nederland. Onze voorzitter Tom van Wijk zal een aantal actuele vraagstukken aansnijden. Daarnaast proberen wij een vooraanstaand politicus te strikken voor deze dag. Verder zal Han Wösten, hoogleraar microbiologie van de Universiteit Utrecht, verschillende toepassingsmogelijkheden van mycelium toelichten. Han van Hemert verzorgt een rondleiding over zijn bedrijf en een aantal bedrijven uit de periferie verzorgt een workshop met zaken die zij willen presenteren.

Aansluitend op het middagprogramma is er een diner. Reserveer 23 april van 14.30 tot 20.00 uur vast in u agenda.

Kantinebijeenkomsten Vakgroep Paddenstoelen

Voor de maand maart heeft het bestuur weer een drietal kantinebijeenkomsten gepland in de drie kerngebieden. Alle avonden: inloop om 19.00 uur en start om 19.15 uur. Eindtijd 21.00 uur.

- Maandag 2 maart: Limax, Champignonland Horst BV, Afhangweg 45, 5961 EA, Horst;
- Maandag 9 maart: Arjan Stello,  Rooijensestraat 24, 5333 PB, Hoenzadriel;
- Woensdag 11 maart: Peter van Asseldonk, Mutshoek 8, 5437 EV, Boekel.

In deze kantinebijeenkomsten wordt aandacht besteed aan de voortgang van de lopende CAO-gesprekken, de Nationale Paddenstoelendag op 23 april, NVWA-controles in de sector, wetgeving rondom Champost en de toekomstvisie van de vakgroep. Daarnaast is er nog voldoende ruimte voor leden om hun eigen ideeën in te brengen.

U kunt als lid een collega meenemen die nog geen lid is. Zij kunnen zien waarom ze zich bij de vakgroep zouden moeten aansluiten.

NVWA-controles

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft aangegeven dat ze in de paddenstoelensector dertig bedrijven gaan bezoeken om het gebruik en de naleving van de regelgeving rondom gewasbeschermingsmiddelen te gaan controleren. Zorg dus dat uw middelenkast op orde is en dat uw registratie klopt.

CAO-gesprekken

Op dit moment lopen de oriënterende gesprekken met de vakbonden over het eventueel opnieuw instellen van een CAO in de paddenstoelensector. Vanuit de leden en de vakgroep is een onderhandelingsgroep gevormd die de gesprekken met de bonden voert. De vakgroep heeft onlangs aangegeven vrij strak in dit proces te zitten en zeker niet tegemoet te kunnen komen aan alle wensen die de bonden neerleggen. Zoals afgesproken zullen de uitkomsten van de gesprekken gedeeld worden met de vakgroep en onze leden alvorens er een besluit genomen gaat worden.

Allereest willen wij u in de geplande kantinebijeenkomsten op de hoogte brengen van het lopende proces. Daar kunt u dan ook uw mening kenbaar maken. Als er in het proces reden toe is, zullen wij weer zorgen voor een centrale terugkoppeling.

Champost

Er zijn op dit moment heel wat ontwikkelingen onder de radar in het champost-dossier. De inzet vanuit de vakgroep is nog steeds dezelfde. We kunnen de voorkant met de achterkant matchen doordat duidelijk inzichtelijk is wat er gevuld wordt en wat er afgevoerd wordt. Met de bestaande forfaitaire normen is de afvoer vanuit onze sector al duidelijk in beeld. Wegen en bemonsteren zou daarvoor niet nodig zijn.

We hebben vervolgens geopperd om via een app op de telefoon bij de afvoerder van de champost duidelijk in beeld te krijgen waar de champost terecht komt. We zetten nu in om de door de vakgroep voorgestelde werkwijze te toetsen in een pilotproject. LNV krijgt zo het inzicht dat het proces loopt zoals wij al jaren aangeven dat het loopt.

Daarnaast zitten wij als vakgroep nog steeds op de lijn dat champost als bodemverbeteraar maar voor 50 procent mee zou moeten tellen in de stikstof en fosfaat die op het land gebracht worden. Het verbeteren van de bodem en het verhogen van de organische stof in de bodem zou hierbij voorop moeten staan. Dit past volledig in de uitgangspunten van het ministerie van LNV omtrent kringlooplandbouw.

Bezoek ambtenaren LNV aan de sector

Op woensdag 22 januari hebben enkele nieuwe ambtenaren van LNV en RVO een bezoek gebracht aan het bedrijf van bestuurslid Warmolt Boer en kennis gemaakt met leden van de LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt. In Hoogeveen is de sector aan de ambtenaren gepresenteerd en hebben wij input kunnen leveren voor de ketenanalyse die het ministerie in de maak heeft. Onderdelen zijn daarvan volgens ons onder meer een eerlijke prijs voor ons product en een goede oplossing voor het champost-probleem.

Ook zijn daar de eerste contouren van de visie van de vakgroep aan de mensen van LNV voorgelegd en daar is positief op gereageerd. Het was van beide kanten een zeer goed bezoek. De afspraak is gemaakt elkaar goed op de hoogte te houden en wanneer de ketenanalyse in een afrondende fase komt, zullen we hierover nogmaals overleg voeren.

Risico Inventarisatie en Evaluatie

Zoals eerder gemeld heeft de NVWA dit jaar het licht op de sector staan. De controle richt zich op de opslag en de uitvoering van de gewasbescherming. Soms komt daarbij aan het licht dat een bedrijf de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) niet op orde  heeft. Ook de vakbonden en de Inspectie SZW hechten veel waarde aan een goede RIE op de bedrijven.

Het is vrij eenvoudig om dit goed te doen als bedrijf. Bedrijven die vast personeel in dienst hebben, dragen af aan Colland en kunnen daarmee via STIGAS gratis een RIE opstellen. Op de website van STIGAS is veel informatie te halen. Hiermee kunt u dit als kweker op een eenvoudige wijze zelf uitvoeren.

Dit is een bericht van LTO Nederland voor de sectorgroep Paddenstoelen.

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroep
Paddenstoelenteelt