field-1246620_1920

Nieuws vanuit Waterschap Limburg over droogte

12-11-2019

Waterschap Limburg verstuurt maandelijks een nieuwsbrief met daarin alle relevante nieuwsberichten voor agrarische ondernemers. Deze keer is er voornamelijk aandacht voor droogtemaatregelen. Lees de berichten van het waterschap hieronder.

De neerslag van de afgelopen weken is onvoldoende om de watertekorten, ontstaan door de droge zomers van de vorige jaren, aan te vullen. Met name de grondwaterpeilen zijn erg gezakt en een kwart meer beken en wateren dan andere jaren zijn drooggevallen. Waterschap Limburg neemt de komende tijd dan ook extra maatregelen om de gevolgen van de aanhoudende droogte te bestrijden. Deze maatregelen zijn erop gericht om water langer in Limburg vast te houden, zodat de grondwaterstanden aangevuld kunnen worden.

Zo staan de stuwen van Waterschap Limburg al vanaf 2018 in de hoge zomerstand. Dat betekent dat water langer in de beken wordt vastgehouden. Ook het maaibeleid van het groen, in en naast de beken, is aangepast. Op plekken waar dit zonder risico op wateroverlast kan, wordt er niet gemaaid. Daardoor stroomt water minder snel weg en is er meer tijd voor het water om de bodem in te dringen.

Het waterschap zorgt daar waar dit kan voor een maximale waterinlaat in afstemming met de partners. Daarnaast is een droogte interventieteam in het leven geroepen dat de komende maanden aanvullende droogtemaatregelen neemt. Denk aan het gebruiken van buffers, bermsloten, waterinlaatsystemen en gronden om water zo lang mogelijk vast te houden en te laten infiltreren in het Limburgse grondwater.

Klik hier voor een eerder bericht van het waterschap over droogtemaatregelen.

Samen Limburgs grondwater terug op peil brengen

Daarbij doet Waterschap Limburg een beroep op alle partners om de komende maanden te helpen het grondwater terug op peil te brengen. ‘Het is belangrijk dat iedereen probeert daar waar dit kan water langer vast te houden’, zegt Har Frenken, bestuurder Waterschap Limburg. ‘De gevolgen van de klimaatverandering hebben impact op ons watersysteem. De aanwezigheid van voldoende water kunnen we niet meer als een vanzelfsprekendheid zien.’

Agrarische ondernemers kunnen ook maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van de grond voor een betere ‘sponswerking’ van de bodem of het plaatsen van tijdelijke stuwen in de vorm van zandzakken. Vindt er in de winterperiode geen grondbewerking plaats op uw perceel, dan heeft u wellicht de mogelijkheid water in te laten op uw perceel. Of u kunt water langer op uw perceel laten staan. Ook als u beschikt over wateraanvoermogelijkheden, wil het waterschap u vragen om zoveel mogelijk water in te laten, bijvoorbeeld via uw peilgestuurde drainage. Hoewel dit formeel gezien wordt als een (vergunningsplichtige) onttrekking, geeft Waterschap Limburg daar toestemming voor.

Brief aanwijzing instellen regelbare drainage en stuwen

Waterschap Limburg heeft een brief gestuurd aan alle eigenaren van een inrichting voor beregening, een peilgestuurd drainagesysteem en/of een regelbare stuw in een of meerdere perceelsloten. Deze systemen moeten bediend worden volgens de regels die daarvoor opgesteld zijn in de bij de keur van het waterschap behorende uitvoeringsregels. De keur is de verordening van het waterschap waar alle ge- en verbodsbepalingen staan, onder meer voor de stuwen en waterlopen die in het beheer zijn bij het waterschap. De keur van Waterschap Limburg vindt u op de website van het waterschap.

Tijdelijke afwijking hoog peil nodig?

Het waterschap begrijpt dat er momenten kunnen zijn dat een hoog peil conflicteert met uw bedrijfsbelang. Bijvoorbeeld omdat er binnen een week werkzaamheden moeten worden uitgevoerd die zonder aanpassing van het peil tot gewas- of bodemstructuurschade leiden.

Ook als de werkelijk gemeten grondwaterstand hoger is of binnen een week hoger dreigt te worden dan het hoge peil uit de regelgeving, kan het in te stellen overlooppeil tijdelijk worden verlaagd. Wanneer de ‘uitzonderingssituatie’ niet meer aanwezig is, dient de hoge stand opnieuw ingesteld te worden. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met het team vergunningen en handhaving van Waterschap Limburg via 088-8890100 of vergunningen@waterschaplimburg.nl.

Sloot

Pagina delen