field-1246620_1920

Wolfjes

25-06-2019

Nou daar zijn ze dan, de welpen, de wolfjes. Van verschillende kanten werd ik er deze week op aangesproken. "Leuk hè?" Nee, niet leuk.

We kunnen het niet tegenhouden, maar ook hier krijgen we spijt van. Niet alle natuur is leuk. Een paar is leuk, maar teveel is niet leuk, kijk maar naar ganzen, bevers, damherten, everzwijnen. We waren in de negentiende eeuw maar wat blij dat de laatste wolf in Nederland dood was. Want de overlast van de wolven was groot. Ja, ik weet het, het was een andere tijd. Maar intussen wonen er een paar miljoen mensen meer in Nederland en zijn landbouw en natuur meer dan ooit met elkaar verweven.

Voor de goede orde: de wolvin die deze wolfjes heeft voortgebracht is dezelfde die vorig jaar in een boze nacht 32 schapen heeft gedood. En dat geeft ze door in haar DNA. Daarom spreek ik van wolfjes, want het zijn wolven in de groei en daar is niks aaibaars aan. Het brengt voor de schapenhouders en de zoogkoeienhouders veel kosten en arbeid met zich mee.

Meld alle schade bij het faunafonds. U hoeft geen behandelkosten te betalen, we moeten zicht houden op de totale schade van de wolf. En voor de mensen die de wolf een prachtige aanvulling op de biodiversiteit vinden: niet alles is te vertalen in geld. Het heeft ook met respect voor elkaar en elkaars bedrijf te maken.

Voor de wolven op de Veluwe is een gebiedscommissie ingericht door de provincie Gelderland. Deze commissie adviseert het provinciebestuur gevraagd en ongevraagd over de wolf en alles wat daarbij komt kijken. Dinsdagavond 25 juni presenteert deze wolvengebiedscommissie zich aan het gebied en gaan we samen kijken wat er moet gebeuren om de schapen en de zoogkooien te beschermen. De vakgroep Schapenhouderij zal de provinciebesturen van Noord-Brabant en Limburg ook om een wolvengebiedscommissie vragen, want ook van de wolvin die zich in België vlakbij onze grenzen heeft gevestigd worden jonge wolfjes verwacht. Alleen ligt het instellen van een wolvengebiedscommissie daar veel ingewikkelder vanwege provincie- en landsgrenzen.

Zolang er voldoende voedsel is op de Veluwe, zal de wolvenroedel zich bedienen van herten en onbeschermde moeflons. Maar zodra de roedel te groot wordt en het voedsel aanbod wat krap, gaan de jonge wolven zwerven. En dan krijgt heel Nederland ermee te maken, want binnen een straal van 70 kilometer vanaf de Veluwe ligt zo ongeveer heel Nederland en dat is de afstand die zo'n jonge wolf in één nacht aflegt. 

Saskia Duives-Cahuzak
Voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Saskia Duives

Pagina delen