field-1246620_1920

Q&A rondom uitspraken PAS

17-06-2019

De uitspraak van de Raad van State van 29 mei zorgt voor veel beroering. De uitspraak houdt in dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet in stand kan blijven. Dit betekent dat er geen (ammoniak)ontwikkelruimte meer is en sommige landbouwactiviteiten alsnog vergunningplichtig zijn.

Op 29 mei informeerden we u over de uitspraak met een attentiemail.

De LLTB praatte op 13 juni het bestuurlijk kader bij over de technisch-juridische aspecten van de uitspraak. Vanuit LTO Nederland vindt overleg plaats met de Rijksoverheid en IPO. De LLTB is in overleg met de provincie Limburg. Al die overleggen hebben tot doel te komen tot pragmatische oplossingen.

In eerste instantie worden de gevolgen van de uitspraak voor de land- en tuinbouw samen in beeld gebracht. Van daaruit wordt gekeken hoe een aanpak kan worden ontwikkeld die recht doet aan natuurbelangen én economische belangen, waaronder de belangen voor de land- en tuinbouw.

Met andere getroffen sectoren, zoals industrie en transport, vindt afstemming plaats. Zij kunnen dus goede partners zijn om de noodzaak van snelle oplossingen te benadrukken. Ook moet met het overleg worden voorkomen dat sectoren tegen elkaar worden uitgespeeld.

Voor de leden heeft LTO een Q&A (Questions and Answers) gemaakt. U vindt die hier. Dit overzicht geeft een zo goed mogelijk inzicht in de belangrijkste vragen en antwoorden. Hoewel het overzicht met de grootste zorgvuldigheid is samengesteld, is er helaas nog veel niet helemaal duidelijk en kunnen aan het overzicht geen rechten worden ontleend. Naarmate de tijd vordert, wordt de Q&A bijgesteld op basis van de nieuwe kennis.

Met uw bestuurlijke vertegenwoordigers uit de sectorgroepen en regio wordt regelmatig overlegd over de voortgang. Via Nieuwe Oogst en e-mail houden wij u van de ontwikkelingen op de hoogte. Als daartoe aanleiding is, organiseren we ook ledenbijeenkomsten.

Met vragen kunt u terecht bij de LLTB Infolijn (06-83776001) en/of beleidsmedewerker Harrie Deckers.

Q&A

Pagina delen