field-1246620_1920

Psychosociale zorg voor boeren

25-06-2019

Ongeveer een jaar geleden schreef ik in een column over de sociale vereniging die LTO Nederland en de regionale LTO’s willen zijn voor hun leden. We willen naast de leden staan in goede en in slechte tijden. Investeren in vakmanschap en ondernemerschap maar ook kunnen coachen op cruciale momenten zoals start van een bedrijf, overname of beëindiging.

Ondertussen staat de wereld niet stil. Minister Schouten heeft speciaal voor psychosociale ondersteuning aan boeren en tuinders een werkgroep in het leven geroepen waaraan ook LTO Nederland deelneemt.

Agrivaknet biedt een platform voor agrarische coaches om zich te verenigen en professionaliseren. Het vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren heeft een stevige plek gevonden in de Agrozorgwijzer en wordt steeds beter gevonden. Dat doet me deugd. Ik heb graag dat het onze boeren goed gaat, maar als dat niet zo is, dan kan een klein gebaar van betrokkenheid en troost veel betekenen.

Er staat nog meer op stapel. In regio IJsselland is een huisarts bezig met een opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid. Zij zoekt boeren en tuinders om aan hun de vraag te stellen wat zij nodig hebben om psychosociale problemen het hoofd te bieden. En in het Zuiden speelt nog deze week de voorstelling Maalkop. Een indrukwekkende dialoog tussen de boer en zijn laatste koe.

Jeannette van de Ven
Portefeuillehouder Gezonde Dieren LTO Nederland.

Jeannette van de Ven

Pagina delen

Sectorgroepen

Dit artikel staat onder de volgende sectorgroepen
Pluimveehouderij, Varkenshouderij